Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Renzi oživljava Južni tok?

    Matteo Renzi, italijanski premijer, izjavio je na samitu EU u Briselu, da je protiv Evrope pod isključivom nemačkom upravom i zamerio EU što ima dvostruke standarde kada je u pitanju Nemačka, pre svega u slučaju gasovoda „Severni tok 2”, piše Politika.

    Renzi je primetio da je Brisel odbacio gasovod „Južni tok”, za koji je zainteresovana Italija, a ne smeta ništa da nemačke kompanije vode poslove s Rusijom, uključujući „Severni tok 2”, iako su na snazi sankcije Rusiji.

    Italijanski premijer smatra da te sankcije treba da budu u dogledno vreme preispitane, a ima glasova u EU da bi u tom slučaju moglo ponovo da se razmotri da li je izvodljiv projekat „Južni tok”.

    Angela Merkel, kancelarka Nemačke, nije se, međutim, osvrnula na ove Rencijeve reči, tako da je italijanski premijer ostao bez odgovora kako to za Nemačku važe jedna, a za ostatak Evrope druga pravila.

    Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” kaže da gradnju Južnog toka uopšte ne treba isključivati u budućnosti, „jer Evropa ne može na drugi način da zadovolji potrebe za ovim energentom osim dokazanim rezervama ruskog gasa.“

    „Nabuko je propao, a američka ponuda gasa dobijenog iz uljnih škriljaca je dobro došla kao konkurencija koja bi smanjila cenu, ali ovakav način dobijanja gasa je prljav i loše utiče na ekologiju. A ekologija uopšte danas nije jeftinija, pa računica jasno pokazuje šta je isplativije za krajnjeg potrošača, gas koji će ići gasovodm ili brodovima,  kaže Bajatović za Politiku.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE