Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAMPLE: Bolja budućnost uz mlade lidere

    Na čelu SAMPLE-a koji okuplja mlade lidere i menadžere iz sveta biznisa od početka godine je novi leadership tim koji čine Ivan Pribićević, tim lider, a takođe i Business Development Manager u kompaniji TMS CEE, Andrea Šehić, koja je zamenica tim lidera SAMPLE-a, a ujedno i izvršni direktor ACES-a, kao i Dušan Basalo, zamenik tim lidera SAMPLE-a i partner u kompaniji Atria Group. Oni za BIZLife govore o svojoj misiji unapređenja tržišta i podizanja svesti o značaju mladih lidera u Srbiji, koji je nastavak dobre prakse Srpske asocijacije menadžera pod čijim su okriljem već pet godina.

    Ivan Pribićević, tim lider

    Zašto mladi lideri treba da budu deo SAMPLE-a?

    Zato što verujemo da možemo da izgradimo bolje i uspešnije poslovno okruženje, odgovornim pristupom i kroz lični razvoj. Svi oni koji smatraju da udruživanjem naših potencijala možemo da stvorimo novu generaciju poslovnih lidera u Srbiji dobrodošli su da postanu deo SAMPLE-a. Obećavamo im da će naići na otvorena vrata i nesebičnu podršku u ostvarenju svojih ideja.

    Koliko su Srbiji bitni mladi preduzetnici i da li je svest o ovoj temi dovoljno visoka?

    Smatramo da su oni ključni faktor u razvoju naše zemlje u budućnosti. I na nama je da to predstavimo na najbolji mogući način kako bi svest o tome postojala. Moramo sami da stvorimo bolju budućnost, odavno je prošlo vreme kada je to radila država. Važno je da podržimo mlade ljude, kako preduzetnike, tako i one koji se nalaze na odgovornim funkcijama u organizacijama, oni treba da stvore bolju budućnost. Preduzetništvo predstavlja veliki izazov, ali i ogromno zadovoljstvo. Jedan od naših ciljeva je da mladi prepoznaju taj izazov, iskoriste zadovoljstva koja preduzetništvo pruža i na taj način promene svoj život na bolje.

    Andrea Šehić, zamenica tim lidera

    Postojite već pet godina, šta smatrate svojim najvećim uspesima do sada?

    Mi smo pre svega deo Srpske asocijacije menadžera i ponosni smo što smo doprineli uspesima naše organizacije. Možemo da izdvojimo jačanje pozicije mladih menadžera u organizacijama, mentorstvo, programe kojima smo podržali studente i mlade preduzetnike (InterAkcija), brojne edukacije kojima smo želeli da podignemo nivo znanja mladih menadžera i razmenimo iskustva, promociju liderstva u svim delovima društva. I pored svega navedenog, možda je najveći uspeh to što svi mladi menadžeri koji po prvi put dođu na naše događaje, osete tu posebnu pozitivnu energiju i drugartsvo koje vlada među nama, shvate da radimo nešto svrishodno sa najboljom namerom i vrlo brzo se aktivno uključe u rad SAMPLE-a.

    Na koji način SAMPLE doprinosi Srbiji i regionu?

    Mi želimo da kreiramo pravac i otvaramo vrata za lični i poslovni razvoj mladih menadžera unapređenjem odnosa sa pripadnicima drugih, komplementarnih organizacija i ključnih činioca u društvu. Liderstvo među mladima je u fokusu SAMPLE-a i to je i naš glavni doprinos Srbiji. Mi okupljamo one koji treba da budu poslovni lideri u vremenu koje dolazi. Region nam je cilj u narednom periodu, potpisali smo sporazume sa mladim liderima iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Želimo da nastavimo dalje i ojačamo našu saradnju.

    Šta smatrate najvećim izazovom u svojoj misiji?

    Najveći izazov koji trenutno vidimo je da mladi menadžeri ostanu da razvijaju kompanije u Srbiji. Činjenica je da značajan broj najboljih i najstručnijih mladih profesionalaca traži prilike za rad u inostranstvu i, veoma često, brzo ih dobiju. Razvijanjem mladih menadžera i preduzetnika, mi pomažemo i razvoju kompanija, tržišta, ekonomije. A upravo to ima povratni efekat na odluku mladih da ostanu u zemlji jer imaju mogućnost za jedan normalan život, među porodicom i svojim prijateljima sa kojima su odrasli.

    Šta je trenutno u centru pažnje?

    Trenutno smo u iščekivanju sutrašnje SAM-ove godišnje nagrade 2015, u okviru koje će biti dodeljena i SAMPLE nagrada za promociju liderstva kod mladih. Ova nagrada se dodeljuje četvrti put i do sada su je osvojili pojedinci koji su ostvarili sjajne, svetski priznate, rezultate u promociji liderstva kod mladih, Srđan Ognjanović, Isak Adižes i Vesna Damnjanović. Ovogodišnji kandidati su: ICT Hub, Mokrogorska škola menadžementa, Maša Sretenović, Delhaize Serbia i Beogradska otovrena škola.

    Dušan Basalo, zamenik tim lidera

    Koji su vaši planovi za budućnost?

    Želimo da postanemo sinonim za liderstvo kod mladih i pokažemo pravu sliku mladih menadžera u javnosti. Planiramo jače povezivanje sa sličnim organizacijama u Srbiji i regionu, brojne programe za razvoj mladih menadžera i profesije menadžera. Saradnja sa državnim institucijama nam je važna i želimo da napravimo jedan zajednički program koji će podići naše kapacitete u narednom periodu. Nastavićemo u okviru SAM-a sa programom mentorstva, edukacije, povezivanja i jačanja naših odnosa. Kroz programe podrške učestvovaćemo u projektima koji imaju za cilj razvoj preduzetništva kod mladih, jačanje liderskih sposobnosti, stvaranje nove generacije menadžera, saradnju sa fakultetima i slično. Mi verujemo da najbolje tek dolazi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE