Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEŠTO NE, NEŠTO DA: Zapošljavanje ne može, ali akcize mogu

  Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ostaće na snazi i u 2016. godini, odlučili su poslanici u Skupštini Srbije koji su, takođe, izglasali i povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića.

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sa 165 glasova za izmene Zakona o budžetskom sistemu, kojima je produženo važenje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016.godine.

  Izmenama i dopunama ovog Zakona omogućava se povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, za šta će biti izdvojeno oko 11,8 milijardi dinara. Protiv je glasalo šest poslanika.

  Planirano je da penzije budu poveæane za 1,25 odsto, plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, ustanovama učeničkog standarda i predškolskim ustanovama četiri odsto,

  tri odsto u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, a dva odsto u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane.

  Sa 171 glasom za, a "samo" 10 protiv, Skupština je usvojila izmene Zakona o akcizama kojima je predviđeno povećanje akciza na pojedine derivate nafte i na alkoholna pića od 1.januara 2016.godine.

  Tako će, na primer, akcize na bezolovni benzin iznositi 52,50 dinara, na gasna ulja 54 dinara, tečni naftni gas 41 dinar.

  Akciza na rakije od voća, grožđa i vino iznosiće 124 dinara po litru, na rakije od žitarica 316, na ostala jaka alkoholna pića 203 dinara, na niskoalkoholna pića 21 dinar i na pivo 24 dinara po litru.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE