Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    GIZ-ov projekat `Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava urbani modul` predstavio je rezultate

    Projekat srpsko-nemačke saradnje „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava“ – urbani modul je u proteklih šest godina gradovima i opštinama u Srbiji pružio tehničku podršku u modernizaciji upravljanja zemljištem na lokalnom nivou.

    Svoj doprinos dali su mnogobrojni partneri, a posebno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje ima ključnu ulogu u diskusiji i uvođenju novih instrumenata za upravljanje zemljištem u zakonodavni okvir i praksu. U svetlu željenog pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, poseban cilj projekta u proteklih šest godina bio je da se poslovanje partnera na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou, uskladi sa standardima i smernicama EU u oblasti upravljanja gradskim zemljištem, posebno u segmentima urbanističkog planiranja, razvoja građevinskog zemljišta i procene vrednosti nekretnina. Projekat je u cilju uvođenja i jačanja instrumenata za upravljanje zemljištem u Srbiji svoje aktivnosti realizovao po bottom-up principu u dve faze. Prvu fazu, koja je trajala u periodu 2010-2012.godine, obeležili su pilot projekti na lokalnom nivou, dok su u drugoj fazi 2013-2015.godine iskustva iz prethodne faze poslužila kao osnova za jačanje diskusije na nacionalnom nivou.

    Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naročito je naglasila da je GIZ doprineo uvođenju novih pravnih instituta, a pre svega instituta ranog javnog uvida i instituta urbane komasacije, koji predstavljaju značajne instrumente u planiranju prostora .

    „Urbani modul projekta, koji je u ime GIZ-a sproveo nemački konzorcijum AMBERO-ICON, ostvario je izuzetne rezultate na lokalnom i nacionalnom nivou. Više nagrada za saradnju projekta sa 14 gradova i opština u Srbiji sa jedne strane i aktivan doprinos u izradi nacrta delova novog zakona o planiranju i izgradnji sa druge predstavljaju primere uspešne saradnje’’, izjavio je Harald Müller, direktor projekta i vođa AMBERO tima.

    ,,Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, sa ponosom obaveštavamo javnost da je nemačka vlada odobrila nastavak projekta za Republiku Srbiju, koji počinje 2016. godine’’, izjavio je Siegmund Müller, direktor GIZ-a u Srbiji.

    Izložbi i obeležavanju završetka druge faze projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava“ – urbani modul prisustvovale su brojne ugledne zvanice, među kojima su bili gospodin Jürgen Schmid, I (prvi) sekretar privredna saradnja Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, predstavnici ministarstava i lokalnih samouprava, kao i ostali partneri na projektu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE