Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još bez odluke o Telekomu

    Ministar privrede Željko Sertić izjavio je sinoć da vlada Srbije još nije donela odluku o prodaji Telekoma i naglasio da ta kompanija, u slučaju da ne bude prodata, neće moći da ostane u dosadašnjem obliku, već joj predstoji restrukturiranje.

    Kako je ranije najavio premijer Aleksandar Vučić, odluka o prodaji Telekoma trebalo bi da bude doneta danas popodne ili u četvrtak, 10. decembra.

    Vučić je rekao da je ponuđena cena veća od one koja je bila ponuđena 2011. godine, ali ipak ne onolika koliko se vlada nadala.

    "Bilo bi nam lakše da smo dobili jako dobru ili jako lošu ponudu, onda prosto znate šta nam je činiti", rekao je Sertić za RTS.

    On je naveo da Telekom donosi profit, ali je zapitao da li postoje garancije šta će biti za tri ili pet godina imajući u vidu da se "ogromno tržište telekomunikacija u svetu se zaoštrava i ukrupnjava.

    "Moramo hladne glave da donesemo odluku. Još uvek nije doneta odluka, ni da li ćemo prodati ili ne, ali to će biti racionalna odluka", precizirao je.

    Prema njegovim rečima, vlada sada razmatra sve druge opcije koje postoje i radi se analitika o tome šta se može očekivati narednih godina.

    Sertić je rekao da Telekom donosi 150 miliona evra profita, ali da su neophodne investicije u najmanje istom tolikom iznosu.

    "Ako ne budemo prodali Telekom i ako vlada Srbije ne bude donela odluku o njegovoj prodaji, Telekom neće ostati u današnjem obliku", ponovio je Sertić i objasnio da će ta kompanija morati da bude restrukturitana kako bi u naredne tri do pet godina mogla da se bori na tržištu.

    "Da li sa stranim ili domaćim menadžmentom, videćemo, ali uz saglasnost sindikata", naveo je ministar i dodao da je zadatak vlade da učini Telekom profitabilnim.

    "Hoće li on biti definisan ovog momenta ili u naredne tri do pet godina, to ćemo da vidimo", zaključio je Sertić.

    U Vladi Srbije krajem novembra otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma.

    Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazard", a vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE