Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RAD NA CRNO: Bar svaki četvrti građevinac neprijavljen

    Inspekcija rada je na gradilištima širom Srbije otkrila da je gotovo četvrtina radnika angažovana na crno, odnosno da poslodavci sa njima nisu zaključili ugovor o radu, niti su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

    U saopštenju se navodi da je inspekcija na gradilištima zatekla 1.182 radnika, a da je od njih 273 bilo angažovano bez ugovora.

    Na pojedinim gradilištima na Zlatiboru, Kopaoniku, Beogradu, Čačku i Nišu više od 150 radnika je pobeglo u trenutku dolaska inspekcije, a na jednom gradilištu je čak sprečen ulazak inspektora.

    Kako je u saopštenju navedeno, zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 45 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i 20 zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

    "Zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali 38 prekršajnih naloga. Doneli su i 65 rešenja kojima je poslodavcima naloženo da sa angažovanim radnicima zasnuju radni odnos, utvrde odmor i nedeljni raspored", navodi se u saopštenju.

    Imajući u vidu broj zatečenih neprijavljenih radnika, kao i masovno bežanje radnika sa gradilišta, inspekcija će ponoviti nadzore na gradilištima uz asistenciju policije, najavljeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE