Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin vidi Rusiju kao najvećeg izvoznika hrane

    Rusija bi mogla da postane najveći svetski snabdevač, zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

    "Mi ne samo da možemo da prehranimo sebe, uzimajući u obzir našu zemlju, vodne resurse, već Rusija može da postane najveći snabdevač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane."

    To je pozicija koju su zapadni proizvođači davno izgubili, posebno uzimajući u obzir činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svetskom tržištu stalno raste, rekao je Putin, a prenose ruski mediji.

    Nakon što je Kremlj odbacio ideju o proizvodnji hrane koja sadrži genetski modifikovane organizme, što je glavna odrednica američke poljoprivrede, Rusija bi mogla da postane glavni snabdevač visoko kvalitetne organske hrane u svetu.

    To znači da postoji potencijal za tržištem podjednako na Zapadu, kao i drugim bogatim državama, poput Kine i zemalja Bliskog istoka, a proizvodnja hrane u Rusiji u 21. veku je značajno poboljšana, navodi Russia Today.

    Putin je istakao da je Rusija pre deset godina uvozila smo gotovo polovinu hrane iz inostranstva i bila zavisna od uvoza, ali da je Rusija sada među izvoznicima.

    Prošle godine, vrednost ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosila je skoro 20 milijardi dolara, što je za četvrtinu više nego što je bio prihod od prodaje oružja ili jedna trećina prihoda od izvoza gasa, kazao je Putin.

    Ruski predsednik je naveo da sve ovo znači da će Rusija u potpunosti biti sposobna da podmiri domaće tržište hranom uzgajanom u zemlji do 2020. godine.

    Rusija je uvela embargo na isporuku proizvoda iz EU i SAD, kao odgovor na zapadne sankcije. Nakon što je Turska nedavno oborila ruski avion, ruske vlasti odlučile da su da zabrane uvoz voća, povrća i živine iz Turske, a ova zabrana stupiće na snagu od 1. januara.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE