Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klimatske promene `u vanrednom stanju`

    Konferencija Ujedinjenih nacija o klimi zvanično je otvorena u Parizu, gde će oko 150 svetskih lidera među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, do 11. decembra tražiti sporazum o ograničenju globalnog zagrevanja.

    Očekuje se da će tokom konferencije u Buržeu nadomak Pariza, koja se održava dok je u Francuskoj na snazi vanredno stanje posle terorističkih napada, svakoga dana biti prisutno 40.000 ljudi iz celog sveta, od čega 20.000 učesnika i isto toliko posetilaca.

    Među učesnicima skupa su predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Djiping i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel.

    Oland je pozvao da se postigne snažan, obavezujući sporazum o borbi protiv klimatskih promena koji će doneti mir budućim generacijama i smanjiti priliv izbeglica koje beže pred ekstremnim vremenom. On je povezao borbu protiv klimatskih promena s borbom protiv terorizma, ocenivši da su to dva "najveća globalna izazova".

    SAD, Kanada i devet evropskih država obećale su na početku samita da će obezbediti skoro 250 miliona dolara za pomoć najugroženijim zemljama radi prilagođavanja posledicama klimatskih promena.

    Države koje će obezbediti finansijsku pomoć najugroženijim državama su Nemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Švedska i Švajcarska, a novac je namenjen, između ostalog za razvoj nove privredne prakse u skladu s toplijim klimatskim uslovima.

    >>>>VIDEO: U Parizu privedeno 317 demonstranata na mitingu povodom samita o klimi

    Američki predsednik pozvao je svetske lidere da se bore i protiv cinizma – stava da se ništa ne može uraditi u vezi sa zagrevanjem planete, dodajući da nijedna država bogata ili siromašna nije imuna na klimatske promene.

    Obama je posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Djinpingom kazao da su Kina i SAD, kao dva najveća zagađivača planete, svesne svoje odgovornosti u okviru borbe protiv klimatskih promena. Si je rekao da u tom kontekstu SAD i Kina treba da izgrade novi vid saradnje.

    Lideri SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali su skoro pola sata na marginama samita UN o klimi i ocenili da je hitno potrebno rešenje za krizu u Siriji. Putin je izjavio da je Rusija spremna da u narednih 15 godina smanji emisiju štetnih gasova za skoro trećinu u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe boravi u Francuskoj, gde je pozvao učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje – i od ekstremitzma, ali i od globalnih klimatskih promena".

    Nikolić je podsetio da je Srbija zvanično dostavila svoje planove za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih deset zemalja sveta i prvu zemlju u regionu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE