Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Pregovori uskoro, fokus na privredu`

    Srbija će, za dve ili tri sedmice otvoriti prva poglavlja, što će predstavljati novu fazu i biti zamajac u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Michael Davenport.

    On je na predstavljanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, u Privrednoj komori Srbije, ocenio da će otvaranje prvih poglavlja biti rezultat napornog rada Srbije, ali i odlučnosti Evropske komisije.

    "Mi smo tu da podržimo Srbiju da ispuni očekivanja EK, dčlanica EU, ali i građana Srbije", rekao je Davenport. On je dodao da izveštaj EK naglašava značajan napredak u mnogim oblastima, te je konkretniji u preporukama, sadrži kriterijume EK i ukazuje na potrebu za reformom sudstva i borbu protiv korupcije.

    EU je, kako je istakao, već odavno glavni investicioni trgovinski partner Srbije. "Ako se išta intenziviralo proteklih godina, to je proporcija stranih investicija koja dolazi u Srbiju od privrednika iz EU“, rekao je Davenport.

    Devenport je istakao da postoji nerazumevanje o prirodi reformi koje treba da se sprovedu od strane Srbije kao kandidata i o tome koliko je važan uticaj koje političke reforme mogu da imaju na ekonomske izglede zemlje.

    "Kada sam razgovarao sa potencijalnim investitorima u Srbiju, a to činim često, oni su zainteresovani ne samo za direktne podsticaje, već ih interesuju i šira poslovna klima, izgledi u zemlji, proces približavanja EU", rekao je on.

    Predsednik PKS Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što predstavnici privrede učestvuju u 24 od 35 pregovaračke grupe. "PKS je partner u procesu pridruživanja EU, jer na kraju će privrednici živeti te nove propise, a kompanije morati biti spremne za ulazak na veliko tržište", rekao je on.

    "Čadež je ocenio da je važno da privreda bude uključena u pregovarački proces. Pozitivno je ocenjeno ono što smo uradili u proteklih godinu dana. Nadam se da ćemo biti još brži i efikasniji u daljem periodu", rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE