Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradski festival igre sprema nezaboravan repertoar

    Pod sloganom ’Sreća se igra’, jedan od najboljih festivala umetničke igre u svetu,Beogradski festival igre u okviru svog trinaestog izdanja od19. marta – 10. aprila, predstavlja publici atraktivan izbor naslova sa svetske scene.

    Ukupno 15 kompanija, 23 koreografska dela ili 24 celovečernje predstave biće izvedeno u Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu. Festivalu prethode Dani igre u Kinoteci, sa selekcijom nagrađivanih plesnih filmova, kao i brojne radionice, prezentacije i izložbe.

    Beograd je zahvaljujući ovom festivalu, postao važno mesto u biografiji umetnika koji učestvuju u kreiranju današnje igre, mesto gde se svakog proleća otkrivaju novi koreografski rukopisi i gde sa podjednakom radošću dolaze slavni i mladi autori. Aktuelnost programa, odnosno događaji eksluzivnog i premijernog karaktera u oviru šireg regiona i Evrope, određuju značaj manifestacije na međunarodnoj mapi. Visoki standardi kvaliteta i hrabro uvođenje nove plesne i pozorišne estetike, podjednako unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove u kreiranju sadržaja. UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope(2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu.

    Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Od svog osnivanja, festival je predstavio blizu 250 postavki slavnih i popularnih koreografa našeg vremena, dok poslednjih godina svaka edicija beleži preko 20.000 gledalaca i više od 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

    Beogradski festival igre je pružao nesagledivu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti. Pokretanje lokalne plesne scene uticalo je napojavu novih trupa, privatnih škola, studija i časopisa, kao i produkcija koje su uključile inostrane koreografe koje je festival predstavio. Festival je takođe omugućio brojne kontakte zahvaljujući kojima su mnogi mladi igrači dobili stipendije i angažmane u inostranstvu.

    U prilog tome da se umetnosti igre sve više odaje počast i poklanja pažnja govori i činjenica da je dobitnik ovogodišnjeg laureata nagrade Vip poziva, baletski igrač, koreograf i pedagog Zoran Marković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE