Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineski plan za Železaru

    Kompanija Hebei Iron And Steel planira da proizvodnju u Železari Smederevo podigne na maksimum od 2,2 miliona tona godišnje. Žele da, bez otpuštanja, unaprede procese i menadžment da bi fabrika bila konkurentna.

    Kineska kompanija HBIS ima plan da proizvodnju u Železari podigne na maksimum, kao i i da ne optusti nijednog radnika, saopštio je Nezavisni sindikat metalaca nakon sastanka reprezentativnih sindikata fabrike sa menadžmentom kineskog HBIS u Vladi Srbije, koji je održan uoči potpisivanja memoranduma o razumevanju u Kini.

    HBIS ima interes za Železaru iz više razloga. Mreža nabavke i prodaje ove kineske grupe daje šansu da se proizvodi iz srpske čeličane plasiraju po povoljnim cenama širom sveta. Kineska kompanija, takođe, ima podršku Kineske nacionalne banke u iznosu od 750 milijardi dolara, koja želi da podrži transakciju sa železarom iz Smedereva.

    Menadžment HBIS je informisao sindikalce da će dostizanjem maksimalne proizvodnje, bez viših faza prerade, fabrika i dalje praviti gubitke.

    Procena je da bismo posle dodatnih investicija, unapređenjem procesa i menadžmenta, bili najkonkurentnija čeličana u Evropi. Međunarodno prisustvo HBIS u srpskoj industriji čelika je deo globalne strategije Kine "Novi put svile", kaže za Novosti predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Mileta Gujaničić.

    Sindikati traže da država bude garant privatizacije, dodaje Gujaničić i navodi da je potpredsednik kineske kompanije Li Guiyang izjavio da su ubeđeni da će, uprkos krizi na svetskom tržištu, kada preuzmu Železaru Smederevo, uspeti da od nje naprave profitabilnu firmu.

    >>>>Kina i Srbija očekuju mnogo od samita

    HBIS je angažovao Duferko grupu da uradi studiju analize proizvoda kako bi fabrika pozitivno poslovala. Ta studija je još u izradi. Razmatra se mogućnost izgradnje elektrane na bazi reciklaže i koksare.

    Delegaciju najveće kineske železare predstavljali su Li Guiyang sa svojim timom, a sastanku su prisustvovali predstanici sindikata i konsultantske kuće KPMG, koju je angažovala Vlada Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE