Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina i Srbija očekuju mnogo od samita

    Pod sloganom "Nova perspektiva", u kineskom gradu Sudžou održava se četvrti Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. I Kina i srpska strana očekuju mnogo od samita.

    Iz Vlade Srbije najavljuju potpisivanje sporazuma o izvozu junećeg mesa, a biće potpisani i ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd–Budimpešta i Memorandum o razumevanju u vezi sa smederevskom Železarom, javlja RTS.

    Još je 2013. godine, na samitu u Bukureštu, kineski premijer rekao da su prehrambeni i poljoprivredni proizvodi iz ovog dela Evrope dobrodošli na tržište Kine. U ovoj godini imamo povećanu razmenu sa Kinom, ali u disrazmeri. Prošle godine iz te zemlje uvezli smo robu vrednu 1,7 milijardi dolara, dok je naš izvoz 14,5 miliona.

    "Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi su dobrodošli, s tim što imamo neke probleme da rešimo, naročito kada je reč o standardima i sertifikatima koji se tiču na primer mleka i mlečnih proizvoda", kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

    Znatan deo kineske robe stiže u grčku luku Pirej i odatle ide ka Centralnoj i Istočnoj Evropi. Otuda značaj modernizovanja pruge Beograd–Budimpešta. Predstavnici Mađarske i Kine su u Pekingu parafirali sporazum koji otvara put ka obnovi ove pruge.

    "Sve zemlje na ovim prostorima su vrlo zainteresovane za izgradnju te pruge, ali mislim da je i Kina vrlo zainteresovana, iz svojih razloga naravno. Pre svega zbog prodora na tržište EU i ovog dela Evrope", rekao je profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

    Pošto se upoznala sa stanjem u smederevskoj Železari, kineska kompanija "Hebej ajron end stil" potpisaće memorandum o razumevanju sa Srbijom.

    "Ovo je za sada memorandum o razumevanju kojim se pokazuje da su obe strane spremne da uđu u dalje pregovore, sve ostalo biće rezultat pregovora koje mi sa nestrpljenjem očekujemo", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    I iz oblasti energetike očekuje se potpisivanje jednog sporazuma, a iz Vlade najavljuju početak realizacije potpisanog.

    "Potpisaćemo sporazum sa kineskom kompanijom koja u Srbiji želi da radi na izgradnji elektrane koja bi kao gorivo koristila otpad. Ono što je izuzetno važno jeste to što smo sve završili i očekujemo početak izgradnje nove elektrane u Kostolcu", rekao je Antić.

    Iako je kineski privredni rast blago opao, tamošnji lideri najavljuju ubrzanje i traženje novih izvora rasta.

    "Kina ima interesa da investira u ovom delu Evrope, ali mislim da Kina za razliku od ostalih kompanija iz visoko razvijenih zemalja kada dođe na neko područje, ona ne dođe za jedan projekat i neko kratko vreme", rekao je Savić.

    U kineskom gradu Sudžou biće potpisan i sporazum o ekonomskom pojasu puta svile. Drugi deo boravka u Kini čini bilateralna poseta i razgovori delegacije Vlade sa predsednikom i premijerom te zemlje.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE