Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železara sa Kinezima potpisuje memorandum 26. novembra

    Železara Smederevo i kineska kompanija Hebei Iron And Steel potpisaće 26. novembra memorandum o razumevanju u prisustvu premijera dve države, kaže član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković.

    Gostujući u Dnevniku RTS, Bojković, koji je i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom, rekao je da će poseta premijera Vučića Kini biti velika stvar za Železaru.

    "Premijeri Srbije i Kine će 26. novembra prisustvovati potpisivanju memoranduma o razumevanju koji će potpisati ministar Sertić zajedno sa predsednikom Hebis Group", napomenuo je Bojković.

    On je istakao da će se tada ozvaničiti interes o preuzimanju Železare od strane Hebis Group, kao drugog proizvođača čelika na svetu. Prema njegovim rečima, memorandum ne može da sadrži tačne stvari, s obzirom na to da mogu svi da se kasnije prijave na tender.

    "Cilj Vlade i Železare je da se zaposle svi, da se prave poluproizvodi i finalni proizvodi", naglasio je Bojković i napomenuo da je svojevremeno Železara sa tri puta manjom proizvodnjom imala 14.000 zaposlenih.

    "Napravljena je studija koja navodi da za rad jedne visoke peći treba 5.000 zaposlenih. Tako da Železara nema višak zaposlenih, i kineski parner je to prepoznao", istakao je Bojković.

    Kako je rekao, zaokruživanjem proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija rešio bi se višedecenijski problem u Železari. "Sada imamo katastrofalno stanje, tona čelika pala je na 150 dolara", naglasio je Bojković.

    Prema njegovim rečima, kineski partner je u takvoj tržišnoj situaciji primetio da Železara ima dobru geografsku poziciju, tehničko-tehnološki je u savršenom stanju, a radnici su visoko obučeni.

    "Imali smo sedam pregovora, oni detaljno rade analize. Imaju veliki broj stručnjaka za svaki segment i očekujemo da se ta analiza završi do kraja godine ili početkom januara", istakao je član Nadzornog odbora Železare.

    Bojković je naveo da posle toga slede pregovori od nekoliko nedelja, a za sada se na tenderu očekuje zainteresovanost samo Hebei Iron And Steel. "Očekujemo da se sve završi polovinom godine", zaključio je Bojković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE