Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: BDP ove godine raste za 0,8 odsto, iduće godine još veći rast

    Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da očekuje da će Bruto domaći proizvod ove godine imati rast od 0,8 odsto, uz procenu da će u 2016. godini biti uvećan na 1,8 odsto.

    Kako je rečeno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o inflaciji, nove procene stope rasta BDP revidirane su najviše za po 0,3 procentna poena u odnosu na projekciju iz avgusta, usled bržeg rasta investicija od očekivanog.

    Projekcija inflacije koja je u oktobru iznosila 1,4 odsto na godišnjem nivou, niža je zbog sporijeg rasta cena primarnih proizvoda u odnosu na očekivane.

    Inflacija bi do sredine sledeće godine bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da se, nakon toga, postepeno približi cilju od četiri odsto.

    NBS je, kako je istaknuto, nastavila da ublažava monetarnu politiku što se prenelo na zaduživanje privatnog sektora i države.

    Narodna banka očekuje da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40 odsto, a tekući deficit platnog bilansa za četvrtinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE