Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez potresa na finansijskom tržištu

    Strah da će teroristički napadi u Parizu prouzrokovati paniku na finansijskim tržištima nije se pokazao opravdanim.

    Kurs evra u odnosu na američki dolar nije značajnije pao i trenutno se nalazi samo 0,20% ispod nivoa na kojoj je bio u petak uve;e, a francuski deoničkarski indeks CAC je nakon početnog pada od 3 odsto izgubio svu izgubljenu vrednost i trenutno se nalazi 0,30% iznad nivoa na kojoj je bio u petak, navodi se u analizi Admiral Marketsa, prenosi Index.

    To je uobičajena reakcija investitora na finansijskim tržištima koji i inače u sličnim situacijama smatraju da će negativni učinak biti kratkotrajan te se fokusiraju na druge događaje.

    Ali analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi ovoga puta ipak moglo doći do dugotrajnijih posledica. Naime, potrošnja u Francuskoj koja je druga najveća ekonomija evrozone će verovatno pasti u ovom mesecu jer su mnoge radnje i restorani u Parizu tokom vikenda bili zatvoreni a verovatno ni građanima ni u ostalim gradovima trenutno nije do šopinga.

    Osim toga, u idućim će mesecima verovatno doći do pada broja turista koji posećuju Francusku kojoj turizam čini značajnih 7,5 odsto BDP-a. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE