Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građani Srbije najviše se žale na diskriminaciju prilikom zapošljavanja

    Od početka godine raste broj građana Srbije koji su podneli pritužbe zbog diskriminacije, a građani se najviše žale na diskriminaciju prilikom zapošljavanja, kaže za RTS poverenica Brankica Janković.

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da se građani najviše žale po osnovu pola i etničke pripadnosti. Slede pritužbe zbog invaliditeta, bračnog i porodičnog statusa.

    "Najčešća je diskriminacija prilikom zapošljavanja. Ljudi uglavnom budu diskriminisani zbog etniciteta, pola, što je očekivano zbog situacije na tržištu rada. Sledeće godine obratićemo tome posebnu pažnju", rekla je Jankovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

    Najavljuje akciju koja treba da krene naredne godine, a koja podrazumeva depersonalizovani intervju prilikom zapošljavanja.

    Podneto je, kaže, više pritužbi nego prošle godine. "Naše mišljenje je da nema povećanja diskriminacije, već dao naša institucija postaje vidljivija", rekla je poverenica.

    Jankovićeva ističe da se postupi po više od 95 odsto preporuka i da oni koji su diskriminisali uglavnom toga nisu ni bili svesni.

    Potrebno je pomoći sistemski. Treba, ističe, primenjivati zakone koji su dobri i sprovoditi različite aktivnosti koje mogu poboljšati razumevanje.

    Institucija Pokrajinskog ombudsmana ocenila je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da u društvu u Srbiji treba uložiti još mnogo napora da bi tolerancija postala pravilo, a ne izuzetak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE