Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trošili milione da bi se direktor vozio u iznajmljenom džipu

    Oko 40 gradskih javnih i komunalnih preduzeća i ustanova u ovom trenutku poseduje više od 200 službenih putničkih vozila, čije korišćenje nije regulisano odgovarajućim pravilnicima i teško je utvrditi koliko koštaju državu.

    Koliko je kilometara od 2004. do 2014. prevaljeno tim automobilima i koliko je to koštalo, verovatno, nikada neće biti utvrđeno, pišu Novosti.

    Ovo je, u najkraćem, rezime izveštaja Radne grupe za utvrđivanje eventualnih zloupotreba službenih vozila za tih deset godina. Pokušaj je, očigledno, bio premabiciozan, mada za to što rezultat nije baš onakav kakvom se javnost nadala, postoje i objektivni razlozi.

    Putni nalozi se po zakonu čuvaju, svega, dve godine, pa je dokumentacija za ranije godine prilično oskudna, objašnjava predsednik Radne grupe Slobodan Milić. Ipak, učinili smo sve da dođemo do što više podataka i napravimo što realniju sliku o periodu od skoro 11 godina.

    U izveštaju se, ipak, može pronaći i poneki pravi "biser", poput onog da je JKP Put, mada je imao Peugeot 406, za potrebe direktora Dušana Vidačića iznajmljivalo poseban džip. U 2007. je za to plaćeno milion, a u prvoj polovini 2008. još 750.000 dinara.

    U tu kategoriju može da se svrsta i najduže pojedinačno putešestvije službenim automobilom direktora Lisja Srboljuba Bubnjevića od 18. do 23. novembra 2010. Od Novog Sada, preko Zlatibora do Budve, uz usputne posete Tivtu, Cetinju, Kotoru, Miločeru i Svetom Stefanu. Bubnjević je službenom Škodom prevalio 1.450 kilometara.

    Odbornici Skupštine grada su uz izveštaj usvojili i preporuke Radne grupe, kojima se traži da niko, pa ni direktor, službeno vozilo ubuduće ne može da se koristi 24 sata dnevno.

    Pritom, za sva službena vozila moraće da važi isti pravilnik korišćenja, koji će doneti Gradsko veće, a sva će biti jasno obeležena i biće uveden sistem elektronskog praćenja njihovog kretanja.

    Opel insignia, čiji je vlasnik JKP Put, u 2012. je prevalio, čak, 33.548 kolometara, a naredne godine 33.808. To znači da je i radnim i neradnim danima, u proseku, prelazilo više od 90 kilometara, što je rekord u upotrebi službenih vozila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE