Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Srbija može da bude kao azijski tigar`

    Reforme već daju rezultat, u ovoj godini deficit smanjen šest puta više od planiranog nivoa i već je ostvareno 60 odsto od trogodišnjeg plana, tvrdi ministar finansija Dušan Vujović.

    U prvoj godini fiskalne konsolidacije deficit je smanjen šest puta više od dogovora sa MMF. "Do sada smo 60 odsto puta prešli i to u prvoj godini. A uspeh je zasnovan na minimalnom sečenju rashoda i žrtvi koju smo podneli", rekao je Vujović na prvom kongresu Senata privrede Srbije.

    Vujović je ukazao i da je godinama ranije vodio fiskalnu konsolidaciju na Tajlandu koji je bio na rubu sirmaštva, a zatim je postao "azijski tigar". "I Srbija može to isto da uradi", poručio je ministar, dodajući da je jedan od preduslova za to, da se država reši legata prošlosti.

    "U portfoliju Agencije za privatizaciju bilo je 500 i nešto preduzeća, ona su bila u ekonomskoj komi, a ranije niko nije imao političke i ekonomske snage da im kaže da, ili nađu nove vlasnike i prežive ili potonu. Sada je rok do 31. maja 2016. da se sve završi", rekao je Vujović.

    "Moramo da obezbedimo pravnu zaštitu ekonomskih interesa. Ako neko uloži milione, a treba mu mnogo vremena da se sporni ugovor na sudu naplati, ako treba da čeka godinu dana ili mesecima, pitanje je da li će doći", rekao je Vujović.

    Vujović je, međutim, naveo i da je dosta toga već urađeno, ukazavši da je zbog reformi Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke sa 91. na 59. mesto. Istakao je i da je vlada donela Strategiju za rešavanje problema nenaplativih kredita, čiji je udeo 22-23 odsto.

    Prema njegovim rečima, kad se reši problem nenaplativih kredita, uz nisku inflaciju i smanjeni rizik zemlje i kamate bi mogle da padnu sa šest ili sedam, na oko dva odsto kolike su, primera radi, u Nemačkoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE