Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Italijani, Srbija vam je bliža od Rumunije`

    Ukupna razmena Srbije i Italije je 3,66 milijardi evra, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i pozvao italijanske kompanije da dođu u Srbiju, a ne u Rumuniju, jer će u Srbiji dobiti bolje uslove.

    "To je najveća razmena koju pojedinačno sa jednom zemljom imamo, a mi bismo želeli stalni dolazak italijanskih kompanija, a da ne idu u Rumuniju", rekao je Vučić na poslovnom forumu "Investiranje u Srbiji – mogućnosti, propisi i regionalni potencijali" između Srbije i Italije u Privrednoj komori Srbije.

    On je kazao da je njegova želja da te kompanije dođu u Srbiji gde mogu da rade bolje i zarade više i dodao da će, ako neko od okolnih zemalja ponudi nekakve uslove, on u Srbiji ponuditi "bar deset odsto bolje uslove".

    "Mi bismo želeli da dođete u Srbiju i da u Srbiji možete da radite bolje i zaradite više, a Srbija je i bliža, a vi proverite da li govorim istinu", rekao je Vučić.

    Kako je naveo, Srbija je zemlja koja može da pruži slobodne trgovinske bescarinske aranžmane sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom, Belorusijom i "u tom smislu iz Srbije italijanske kompanije mogu da pokrivaju najveće tržište od oko gotovo milijardu ljudi".

    Prema njegovim rečima, Italija je vodeći privredni partner u Srbiji i naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, prvi izvozni i treći uvozni i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

    Predsednik Senata Italije Pietro Graso izjavio je da je partnerstvo Italije i Srbije značajno sa ekonomske, ali i sa geopolitičke tačke gledišta, poručivši da nas istorija uči da je ekonomski razvoj ono što doprinosi stabilnosti.

    "Verujem u odnose Italije i Srbije, a to za mene znači da treba da se zalažemo za ravnotežu jednog regiona koji se nalazi u središtu Evrope", rekao je Graso. Dodaje da podržava sve vidove privredne saradnje, a posebno malih i srednjih preduzeća.

    "Preduzeća koja u Srbiji rade, uspešno posluju, i ja sam srećan zbog njihovog prisustva", rekao je Graso.

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je od skoro 3,7 milijardi evra trgovinske razmene, izvoz iz Srbije na italijansko tržište vredan oko dve milijarde. Ocenjuje da je razmena svake godine sve veća, a da je izvoz Srbije u Italiju poslednjih 10 godina povećan šest puta.

    Navodeći da je Fiat najveći srpski izvoznik, Čadež je dodao da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija čija su mesta ulaganja premašila milijardu evra i zapošljavaju 25.000 radnika.

    Na forumu prisustvuje 220 učesnika, među kojima je 40 velikih italijanskih kompanija, a njih 25 je prvi put u Srbiji.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE