Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VIDEO: Ovako Reese Witherspoon kritikuje seksizam u Holivudu

    Kada je glumica Reese Witherspoon primila ovogodišnju Glamourovu nagradu „Žena godine“, iskoristila je reflektore i pažnju da javno govori o ženskoj ambiciji i razlikama u plati po rodnoj podeli. O njenom govoru već danima bruje strani mediji.

    Mislim da smo u kulturnoj krizi na svakom polju, u svakoj industriji,“ rekla je Witherspoon u punoj sali "Carnegie Hall" i dodala: „Žene nisu dovoljno zastupljene ali ni plaćene na rukovodećim pozicijama.“

    Nastavila je iznoseći činjenice: „Ispod 5% žena su direktori, sudeći po Fortune listi 500 kompanija. Samo 19% u kongresu čine žene,“ rekla je i dodala „Nije ni čudo što nemamo zdravstveni sistem kakav zaslužujemo. Ili plaćeno odsustvo sa posla. Ili jednak pristup državnom sistemu  obrazovanja. I to me zaista brine.

    Strah me je dok čitam scenarija koje uopšte ne uključuju žene u svoja dela . I uvek dolazim do dela gde se devojka okrene ka muškarcu i kaže: Šta ćemo sada?! Da li znate bilo koju ženu koja u kriznoj situaciji ne zna šta da radi? Mislim, zar se ljudima ne govori u krizi, čak i deci, „Ako si u nevolji, razgovaraj sa ženom.“ Smešno je to da žena ne bi znala šta da radi."

    Reese Whiterspoon je često na sastancima sa producentskim i filmskim kućama, i često postavlja pitanje: „Koliko se filmova sprema a da žene imaju glavnu ulogu? A pod glavnom ne mislim na ženu ili devojku onog ko ima glavnu ulogu. Glavna, heroina priče.“ Kako i sama kaže kao odgovor ne dobije ništa, sreće se sa praznim pogledima, ubrzanim treptanjem, menjanjem teme… Filmsku industriju interesuje samo profit.

    Da bi pokušala i pomogla da se ovaj problem reši, ili za početak ublaži, Whiterspoon je pokrenula svoju produkcijsku kuću, pod nazivom „Pacific Standard Films“, koja je posvećena pronalaženju boljih uloga za žene.

    Od publike je zatražila da se zapita „Šta ćemo sada uraditi?“

    U jednu stvar je sigurna, veruje da ne postoji ništa pogrešno u tome da se bude ambiciozan i da se teži ka višem.

    Verujem da ambicija nije prljava reč. To je samo verovanje u sebe i svoje sposobnosti,“ zaključila je Reese.

    Foto: Youtube/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE