Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na nezaposlene 1,3 milijarde dinara mesečno

    Ako posle najavljenih otpuštanja u javnom sektoru na biro rada od 9.000 završi samo polovina, iz državne kase bi naredne dve godine mesečno za naknade odlazilo dodatnih 900.000 evra.

    Za samo jednog radnika koji je ostao bez posla država mesečno izdvaja u proseku 23.895 dinara. Ako bi u javnom sektoru na biro rada od 9.000 završila samo polovina, uz pretpostavku da će ostali u penziju ili na drugo radno mesto, iz budžeta bi naredne dve godine mesečno odlazilo još oko 900.000 evra, pišu Novosti.

    Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića, potrebna sredstva za isplatu novčanih naknada za nezaposlene na mesečnom nivou u prvih 10 meseci 2015. godine iznosila su 1,28 milijardi dinara.

    U ovoj godini gotovo u celosti taj novac izdvajao se iz sredstava obezbeđenih uplatom doprinosa, tako da nisu planirana dodatna izdvajanja iz budžeta, kaže Martinović.

    Do sada nismo koristili raspoloživa sredstva iz budžeta Srbije za ove namene. Za 2016. godinu još uvek nisu dostavljeni konačni inputi za pripremu budžeta, tako da u ovom trenutku ne raspolažemo preciznim podacima o planiranim sredstvima kako za slučaj naknade kod nezapolenosti, tako i o visini dodatnog novca za ove namene.

    Direktor NSZ objašnjava da pravo na novčanu naknadu može da se ostvari samo pod uslovom da je osnov prestanka radnog odnosa propisan Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

    Nezaposleni kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom, odnosno ako se opredelio za otpremninu, novčanu ili posebnu naknadu po odluci Vlade o utvrđivanju programa rešavanja viška zaposlenih u većem iznosu od otpremnine utvrđene zakonom o radu, takođe ima pravo na naknadu NSZ, objašnjava Martinović.

    Budžet za 2016. u parlamentu krajem novembra

    Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić izjavio je da će se predlog zakona o budžetu za sledeću godinu pred poslanicima naći krajem novembra ili početkom decembra, a da će biti usvojen polovinom decembra.

    Arsić je rekao da će MMF do kraja ove nedelje završiti treću reviziju aranžmana na osnovu koje će Vlada izraditi budžetski okvir za sledeću godinu. "To znači da će se krajem novembra ili početkom decembra zakon naći u proceduri, a sredinom decembra biti usvojen", rekao je Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE