Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je najteže u učenju stranog jezika?

    Šta je najteže u učenju stranog jezika? Da li je to gramatika, nedovoljno širok vokabular, precizno izražavanje, savladavanje treme ili nešto drugo?

     

    Kroz svoje iskustvo u radu sa poslovnim ljudima na njihovim jezičkim veštinama, shvatila sam šta je glavna prepreka u njihovom jezičkom napredovanju.

    U učenju jezika najteže je pronaći vreme za to. Trebalo bi da to bude najlakše, međutim sa našim užurbanim tempom življenja i beskonačnom listom obaveza koje treba završiti u toku dana, posvećenost stranom jeziku obično bude zapostavljena u korist nečega što je hitnije ili prioritetnije.

    A situacija je vrlo jednostavna. Da bi se napravio iskorak u učenju jezika, potrebno je vežbati svaki dan da bi se naučeno zadržalo i uspešno aktiviralo. U suprotnom se već predug period učenja jezika prolongira i dodatno usporava.

    Ne mogu da vam produžim dan, ali mogu da vam ponudim načine za svakodnevno vežbanje stranog jezika koji vam, čak i u danima kada ste najzauzetiji, neće oduzeti više od 10 minuta vremena.

    1. Igrajte igrice!
    Učenje jezika mora biti zabavno da bi bilo uspešno. Svi volimo igrice, tako da ćete vrlo brzo naći neku koja će vas okupirati. Ako niste sigurni šta da izaberete, u svoj pretraživač ili na Play Store-u ukucajte language learning games i dobićete izazovne predloge (hangman, spelling bee, match up, words within words, itd). Moj favorit je Mindsnacks.

    Extra tip – Posle nekog vremena promenite jezik igrice na neki drugi strani jezik koji želite da naučite – radi provereno!

    2. Čitajte novine!
    Mnogo korisnih stvari možete naučiti iz novina. Nije bitno da li čitatate o ozbiljnim temama ili šta je ko obukao na crvenom tepihu, bitno je da su te vesti na ciljnom jeziku. Jednostavno ukucajte u pretraživač Newspapapers in English, Spanish, Italian, u zavisnosti koji jezik učite i dobićete pregršt opcija. Ako volite horoskop, čitajte ga svaki dan, ali ne na srpskom.

    Extra tip – Jezik u novinskim člancima nije toliko komplikovan, ali uvek izdvojite par složenijih izraza koji vam se učine korisnim!

    3. Poslušajte podcast!
    Podcast je audio ili video materijal u digitalnom formatu koji se može preuzeti sa interneta, tako da ga možete slušati i kada niste na mreži. Izbor tema je ogroman, tako da nije važno da li ćete slušati o nečemu što volite ili o nečemu što vam treba za posao ili edukaciju, najvažnije je da se na kratko posvetite sadržaju na stranom jeziku.

    Extra tip – Skoro svaki podcast ima transkript, tj tekst koji prati audio materijal, što znatno olakšava praćenje i razumevanje!

    4. Napišite par rečenica!
    Najkorisniji od svih načina je kad se na kratko angažujete da kreirate sami neki sadržaj na stranom jeziku. Na kraju dana možete napisati par rečenica o tome šta ste sve uspešno uradili i napraviti plan za sutradan. To možete uraditi dok čekate u redu na kasi ili dok ste na pauzi za kafu.

    Extra tip – U toku dana najčešće pogledate u svoju listu obaveza, tako da probajte da je svaki dan sastavljate na stranom jeziku!

    5. Instalirajte rečnik!
    Aplikacija koju morate imate na svom telefonu je online rečnik. Svaki rečnik na svojoj naslovnoj strani ima Word of the Day, što vam dnevno omogućava fokus na samo jednu reč koju možete naučiti. Ja sam danas, koristeći svoj Farlex Dictionary (http://www.thefreedictionary.com/ ) naučila šta je na engleskom CENSER.

    Extra tip – Kreirajte svoje primere za reč dana i time ćete povećati šanse da tu reč i zapamtite! Only deeply religious people have a censer in their homes.

    Da nam nedostatak vremena više ne bude izgovor! Thumbs up!

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika
    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected]

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE