Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta povezuje neograničeni godišnji odmor i hipstere?

    Kako se zadnjih par godina suočila sa sve sporijim turističkim rastom, koji se preselio najvećim delom u zemlje Azije te Južnu Ameriku, Evropa traži alternativne modele rasta u svojim gradovima, a jedan od odgovora je razvoj "hipsterskih" destinacija, otkriva analiza turističkog sajma WTM London napravljena u saradnji Euromonitorom.

    Pokazalo se naime da gosti, a među njima je sve više ’generacije Y’, sve manje obilaze istorijska i kulturna središta te umesto toga traže autentična iskustva u evropskim gradovima, mesta na rubovima grada gde se kreću kreativci, i u što većoj meri žele učestvovati u njihovim aktivnostima. Na popisu hipsterskih kvartova svakako su Kreuzberg u Berlinu, londonski Dalston, Sodermalm u Stokholmu, Amsterdam Noord, četvrt Kalamaja u Talinu.

    Novi trendovi odgovaraju i gradovima koji žele rasteretiti istorijska središta, pa tako gradska uprava Amsterdama podstiče preduzetnike da otvaraju hotele na rubovima grada, a s istim ciljem smanjili su i cijene javnog prevoza po gradu. 

    Nakon što se američki san mnogim zaposlenima u zadnjih nekoliko godina pretvorio u noćnu moru jer nisu imali ni dana godišnjeg odmora (lani čak 13 odsto Amerikanaca nije imalo godišnji, 40 odsto iskoristio je tek deo), Amerikanci idu u drugi ekstrem, i svojim zaposlenima daju neograničeni godišnji, neki čak i izdašan regres.

    Na neograničeni godišnji se, pokazalo je istraživanje Euromonitora, odlučilo oko jedan odsto kompanija uključujući Netflix, Evernote, Gravity Payments i Virgin Group u svojim uredima u Njujorku, Londonu i Ženevi.

    Pokazalo se da u tim kompanijama radnici uopšte ne zloupotrebljavaju novu povlasticu, naprotiv, na odmor idu samo kad to neće štetiti poslu i njihovim rezultatima.

    Cloud kompanija Fullcontact za svojih 18 zaposlenih nudi i regres od čak 7,500 dolara, sve da se osigura da se što bolje odmore, kako bi po povratku povećali efikasnost.

    Turistička industrija trlja ruke i čeka da se na taj potez odluci još više kompanija.  

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE