Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Nemačkoj milion slobodnih radnih mesta?

    Broj nezaposlenih u Nemačkoj je najniži u poslednjih 24 godine, a stopa nezaposlenosti u oktobru je pala na 6 odsto, a preko 600.000 radnih mesta je trenutno nepopunjeno, objavila je Savezna agencija za rad.

    "Povoljan trend na tržištu rada traje i dalje", rekao je prilikom predstavljanja direktor Savezne agencije za rad Frank-Juergen Weise. Broj nezaposlenih u oktobru je iznosio 2,54 miliona, što je broj koji je poslednji put zabeležen 1991. godine.

    Istovremeno se, uz pad stope nezaposlenosti, beleži i pojačano zanimanje privrede za radnicima. Trenutno je na nemačkom tržištu rada nepopunjeno 612.000 radnih mesta, što je za gotovo 100.000 više nego u istom periodu prošle godine.

    Najviše nepopunjenih radnih mesta se nalazi u sektorima transporta, trgovine, u metalurškom sektoru, ali i u zdravstvu. Kako je saopštila Savezna agencija za rad, nepopunjenih radnih mesta ima u gotovo svim područjima.

    Međutim, nemačko ministarstvo rada broj nepopunjenih radnih mesta procenjuje na čak preko milion. Ministarka rada Andrea Nahles istakla je potrebu pojačane primene programa prekvalifikacija i doškolovanja, posebno u sektoru dugotrajno nezaposlenih.

    Frank-Juergen Weise smatra da je za nastavak povoljnog trenda na tržištu rada zaslužan "stabilan ekonomski rast".

    Ipak, neki ekonomisti smatraju da je povoljan trend na nemačkom tržištu rada dostigao vrhunac i da bi u budućnosti mogle uslediti negativne promene. Tome u prilog govori slabljenje rasta u Kini, koja je jedno od najvažnijih tržišta izvozno orijentisane nemačke privrede. 

    Porastu broja nezaposlenih mogao bi doprineti i velik broj izbeglica koje dolaze u Nemačku, a koje još nisu uvedene u statistiku. Oni bi zbog nedostatka kvalifikacije mogle uticati na porast broja nezaposlenih.

    Stanje na nemačkom tržištu rada promenilo se nabolje od uvođenja reformi tržišta rada koje je, pod nazivom "Agenda 2010", pokrenula socijaldemokratsko-zelena vlada bivšeg kancelara Gerharda Schroedera još u prvoj polovini prošle decenije.

    "Agenda 2010" je sadržavala mnoge rezove u socijalnoj politici, a time i pojeftinjenje rada u Nemačkoj, što je privuklo investitore, ali je uticalo i na početak pada popularnosti nemačkih socijaldemokrata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE