Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deutsche banka ukida 15.000 radnih mesta i povlači se iz deset zemalja

    Nemačka bankarska grupa Deutsche Bank objavila je danas da planira ukidanje 15.000 radnih mesta i povlačenje iz deset zemalja, u novoj fazi velikog restrukturiranja koje je najavio novi generalni direktor Britanac John Cryan.

    Od 15.000 radnih mesta koja će biti zatvorena, 9.000 su stalna mesta, a 6.000 se odnose na spoljne konsultantske poslove.

    Banka je danas objavila i gubitak od 6,01 milijardi evra u trećem kvartalu i najavila da neće isplaćivati dividendu svojim akcionarima 2015. i 2016. godine.

    Krajan je rekao danas na konferenciji za novinare da će radna mesta biti ukinuta na "pravedan način", a od 9.000 stalnih radnih mesta koja se zatvaraju, 4.000 će biti u Nemačkoj, gde će 200 filijala biti zatvoreno naredne godine.

    Najveća nemačka banka takođe je najavila da će zatvoriti svoje ogranke u Argentini, Čileu, Meksiku, Peruu, Urugvaju, Danskoj, Finskoj, Noveškoj, na Malti i na Novom Zelandu.

    Ona će i prodati neke svoje delove gde je zaposleno 20.000 ljudi. Tu se uključuje Postbanka i njen udeo od 20 odsto u kineskoj banci Hua Xia.

    Cryan je rekao da grupa očekuje da će ovim merama ostvariti uštedu od 3,8 milijardi evra do 2018. godine. Velike promene koje je Cryan najavio kada je preuzeo dužnost početkom jula sada se sprovode u delo.

    "Nažalost to prolazi preko zatvaranja nekih od naših ogranaka i naših aktivnosti u nekim zemljama i podrazumeva smanjenje broja zaposlenih. To nikad nije lak zadatak, i ne obavljamo ga olako", rekao je Cryan.

    Cryan je rekao da su vrlo razočaravajući rezultati u trećem tromesečju vezani za to što banka mora znatno da smanji vrednost svojih investicija zbog strožih evropskih finansijskih propisa, i s velikim troškovima u pravnim postupcima u koje je banka uključena oko njenog ranijeg poslovanja.

    Deutsche banka je platila 2,5 milijarde evra u prvom tromesečju da reši optužbe o manipulisanju referentnom kamatnom stopom, a suočena je i s drugim istragama. Osim ako se ne dogodi neko čudo, Dojče banka se sprema da objavi gubitak za 2015. godinu, rekao je Cryan. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE