Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin neće dolar u unutrašnjoj trgovini naftom

    Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da treba da se prekine korišćenje strane valute u unutrašnjoj trgovini naftom.

    Putin je na sednici komisije za razvoj toplotno-energetskog kompleksa naglasio da su takve transakcije zabranjene zakonom, ali u praksi "tarife za pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Tamanj, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugim, ili su direktno utvrđene u dolarima ili su denominovane u dolare u onlajn sistemu, prenosi Tas.

    "Ne razumem gde gledaju regulatrni organi?", pita se predsednik, ističući da je potrebno povećati ulogu rublje u transakcijama s drugim zemljama, uključujući i trgovanje proizvodima toplotno-energetskog kompleksa.

    Ranije, 8. septembra, premijer Jermenije Ovik Abramjan je predložio da se pređe na rublju prilikom trgovanja strateškim proizvodima unutar Evroazijskog ekonomskog saveza. Sada se operacije između tih zemalja obavljaju u dolarima.

    Zamenik ministra privrede Turske Jildirim Adnan, u martu je rekao da bi plaćanja u okviru velikih investicionih projekata s Rusijom mogla da se obavljaju u rubljama i lirama.

    Ministarstvo turizma Egipta 18. februara je odobrilo uvođenje rublje u obračune s Rusijom. Pored toga, u oktobru prošle godine, Rusija i Severna Koreja su prešle na rublju u međusobnoj trgovini, podsetio je Tas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE