Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS u plusu, uprkos jeftinoj nafti

    Grupa Naftna industrija Srbije u prvih devet meseci 2015. ostvarila je neto dobit od 10,9 milijardi dinara.

    To je skoro upola manje nego u istom periodu prošle godine, kada je neto dobit te grupe iznoslila 21 milijardu dinara, saopšteno je iz NIS.

    Kako se navodi na sajtu NIS, kompanija je u prvih devet meseci ove godine zadržala profitabilnost poslovanja, uprkos nepovoljnim makroekonomskim uslovima i niskim cenama sirove nafte na svetskom tržištu.

    Ostvarivanju postignutog rezultata doprineli su "kontinuirano sprovođenje programa povećanja operativne efikasnosti i smanjanje troškova".

    U konsolidovanom izveštaju NIS piše da pokazatelj EBITDA, odnosno dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije, za prvih devet meseci ove godine iznosi 32,3 milijardi dinara. U istom periodu prošle godine je dobit bila 47,3 milijarde dinara.

    Ističe se da je NIS nastavio da investira, tako da je u prvih devet meseci 2015. godine za finansiranje investicija izdvojeno ukupno 18,95 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

    Ukupan promet naftnih derivata veći je za četiri odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine i iznosi 2.335 hiljada tona, dok je promet u inostranim aktivama povećan za 23 procenata.

    Ukupna proizvodnja nafte i gasa dostigla je 1.190 hiljada uslovnih tona. Obim prerade iznosi 2.401 hiljadu tona, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za sedam procenata.

    Kako se navodi, NIS je u trećem kvartalu, u avgustu ove godine, treću godinu zaredom akcionarima isplatio dividendu. Ukupno je isplaćeno 7,64 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije u 2014. godini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE