Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (Ne)radnici koji državu ne koštaju mnogo?

    Ukoliko bi se broj parlamentaraca prepolovio sa 250 na na 125, ušteda za budžet bila bi minorna, svega 0,000025 odsto, kaže Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

    Već nekoliko godina slušamo naše političare koji, kad god progovore o reformi političkog sistema, u prvi plan ističu kako bi to bila velika ušteda za državu, a ta priča odmah dobije veliku podršku medija, uz obavezne komentare kako "poslanici ionako ništa ne rade".

    Međutim, na tribini "Koliko poslanika treba Srbiji" precizno je predstavljeno kolika bi ušteda za budžet bila ukoliko bi se broj poslanika prepolovio i sveo na 125, a ona je minorna, svega 0,000025 odsto.

    Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju smatra da je neophodno znati da svaki poslanik mesečno košta 200.000 dinara, u šta su uračunati plata, doprinosi, putni troškovi i dodaci.

    Ukupni troškovi Skupštine godišnje iznose 1,7 milijardi dinara, a samo budžet Kancelarije za Kosovo i Metohiju iznosi 4,7 milijardi dinara. Izdvajanje za svih 250 poslanika na godišnjem nivou iznosi pet miliona evra.

    Ako bismo prepolovili broj poslanika, ušteda bi bila svega 0,000025 odsto. Da li bi to donelo uštedu u budžetu, upitao je Jovanović.

    Bojan Klačar iz Cesida rekao je da je smanjenje broja poslanika samno jedno od pitanja u okviru reforme političkog sistema, ali ne centralno. Prema njegovim rečima, veoma je bitna predstavljenost svih građana u parlamentu, koja raste sa brojem poslanika u parlamentu, a broj od 125 poslanika prilično je mali.

    U Skupštini Srbije pre nekoliko meseci je formirana akciona grupa za reformu političkog sistema i do sada su sve poslaničke grupe, osim SNS, izneli svoje predloge i baš svi su rekli da se slažu da se smanji broj poslanika, a predlažu da bude od 150 do 200. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE