Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojen Zakon o ulaganjima: Investitori egal, gasi se SIEPA

    Skupština Srbije usvojila je većinom glasova Zakon o ulaganjima, koji bi, prema predlagaču, trebalo da podstakne investicije i doprinese reindustrijalizaciji.

    Tim zakonom su izjednačeni domaći i strani investitori i, kako je objasnio ministar privrede Željko Sertić, prvi put jasno definisane obaveze investitora.

    "Nijednim aktom do sada nisu bile definisane obaveze ulagača. Ono što je velika promena sada, jeste jasan institucionalni okvir, ko se bavi ulagačima i ko je za njih odgovoran", rekao je on prilikom obrazlaganja Zakona o ulaganjima.

    Zakonom su razdvojena ulaganja od nacionalnog značaja i lokalna ulaganja, jer, kako je naveo Sertić, nije isto kad se otvori kiosk ili proizvodni pogon. Istakao je da portfolio ulaganja nisu investicije za Srbiju, kao i kupovina iz trgovine.

    Predviđeno je i da veće podsticaje dobije investitor koji dođe u devastirana područja, a Zakonom je definisano i postupanje administracije, kako bi investicije bile što efikasnije realizovane.

    Vlada Srbije je prihvatila amandman na član 24 kojim se obezbeđuje transparentost u informisanju o ulaganjima.

    Zakonom o ulaganjima predviđeno je formiranje Saveta za ekonomski razvoj i Razvojne agencije Srbije koja će naslediti Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, koje će biti ugašene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE