Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milo neće da podnese ostavku

    Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ponovio je sinoć da neće podneti ostavku, što je zahtev opozicionog Demoratskog fronta (DF) , koji je oročen do iduće subote.

    "Niti ja, niti Vlada planiramo da podnesemo ostavku, jer bi to bilo neodgovorno prema građanima Crne Gore koji su nam na izborima dali podršku", rekao je Đukanović za Televiziju Crne Gore.

    On je ocenio da je suština uličnih protesta DF osporavanje državnosti Crne Gore, njene politike i strateške orijentacije na integraciju u Evropu i NATO.

    "Organizatori protesta žele da suspenduju put Crne Gore u NATO, a kasnije bi, svakako, hteli i da dovedu u pitanje i samu odluku na referendumu o obnovi državnosti Crne Gore", kazao je premijer.

    Prema njegovim rečima, organizatori protesta "žele da vrate u predreferendumsko doba i da je pridruže "pravoslavnoj braći", što je, dodao je, "pogubno" za državu.

    Đukanović je rekao da u Crnoj Gori ima dosta onih koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem , onim što je postignuto, ali oni ne žele da zbog toga ruše samu državu. Dijalog u tom smislu je izlaz iz sadašnje situacije, kazao je Đukanović.

    Crnogorski premijer je kazao da sada između Crne Gore i Srbije postoji "kvalitetno partnerstvo", ali da u Srbiji postoje određene strukture koje se ne mire sa nezavisnošću Crne Gore.

    Što se tiče Rusije i protesta DF, kako je naveo Đukanović, poruke iz Moskve znače njeno svrstavanja na stranu protivnika strateških opređeljenja Crne Gore. Rusija je, prema riječima Đukanovića, imala veoma konstruktivnu ulogu u pripremi Crne Gore za referendum i jedna je od prvih zemalja koja je prizanala njenu suverenost.

    Sada se, kako je Đukanović objasnio,upravo i na prostoru Crne Gore odigrava "strateški sudar" između NATO zemalja i Rusije.

    "Bez obzira na poruke Moskve nećemo trčati da na njih odgovaramo zapaljivom retorikom", kazao je Đukanović, dodavši da će doći vreme kada će odnosi Rusije i Evrope, Rusije i NATO-a, biti normalizovani.

    Đukanović, koji je lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koalicionog partnera Socijaldemokratske partije (SDP) na nivou državne vlasti, pohvalio je SDP za odgovoran odnos prema državnim interesima.

    Đukanović je ponovio da koalicija DPS i SDP nije optimalno funkcionalna, ali da će vlast u ovom sastavu sačekati odluku o pozivu Crnoj Gori da pristupi NATO-u.

    Nakon toga, kako je najavio, može da se počne sa neposrednim pripremama za nove parlamentarne izbore, kojima rok dolazi u 2016. Godini, a koji bi mogli biti održani najkasnije do septembra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE