Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žičara nad Beogradom za manje od dve godine?

    Ne zna se da li je pompezno najavljen projekat "vazdušnog tramvaja" iznad Beograda ekonomski opravdan. Ekonomske studija će biti uskoro, a izgradnja možda krajem 2016. godine, pišu Novosti.

    Gradonačelnik Siniša Mali u julu je najavio da će do kraja septembra biti završena studija opravdanosti za izgradnju beogradske gondole, odnosno da će se tada znati da li je taj ambiciozan projekat isplativ, pišu Večernje novosti.

    Žičara koja bi povezala Novi Beograd i Košutnjak i dalje je "u magli". Grad Beograd i Skijališta Srbije su u maju ove godine potpisali Protokol o saradnji na pripremi realizacije navedenog projekta.

    Iz Skijališta kažu da je do sada sproveden postupak javne nabavke za usluge izrade prethodne studije opravdanosti. S druge strane, Milutin Folić, glavni gradski urbanista, tvrdi da je urađen generalni projekat.

    "Institut za urbanizam i arhitekturu je analizirao nekoliko mogućih trasa gondole. Uzeti su u obzir važni faktori kao što je uključivanje žičare u sistem javnog prevoza, kao i vlasništvo zemljišta na kome će se graditi infrastruktura", objašnjava on.

    Folić očekuje da izrada ekonomske studije bude gotova do kraja oktobra, koja će pokazati isplativost izgradnje gondole na ovim trasama. Nakon izbora lokacije, pristupiće se izradi planske i tehničke dokumentacije.

    "Očekujemo da izgradnja počne krajem sledeće godine, ako sve bude teklo po planu. Radovi bi mogli biti završeni u roku od šest meseci", kaže Folić.

    Iz Skijališta Srbije kažu da je predviđena ukupna dužina gondole oko 3.800 metara. Planirana je izgradnja u dve faze, a dužina trase u prvoj je oko 1.900 metara, objašnjava Ana Jovanović iz Skijališta Srbije.

    "Izlazna stanica je predviđena na Novom Beogradu, sa tri međustanice na Adi, Makišu i na Banovom brdu, te okretnicom na Košutnjaku", ističe ona.

    Trasa gondole gradiće se u dve faze. Prva je od Novog Beograda do Ade, a druga od Ade do Košutnjaka. Prema prvim analizama, gondola bi kretala od Jurija Gagarina. Prva stanica bi bila na Adi uz Savu, a druga u blizini parkinga kod Obrenovačkog puta. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE