Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci i Srbi najbolji trgovci

    Najbolji su trgovci u Sloveniji, odmah za njima oni u Srbiji, dok je Crna Gora sinonim za lošu uslugu trgovaca, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Global Market Solutions iz Sarajeva.

    U periodu od 13. juna do 30. jula, agencija Global Market je u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u regionu, sedmi put zaredom sprovela istraživanje o osnovnim elementima kvalitete usluge s ciljem pronalaska najboljih u regionu.

    U istraživanju je učestvovalo šest zemalja regiona – Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija i Srbija, piše podgorički portal CDM.

    Tajni kupci su posetili 800 različitih objekata, kao što su autosaloni, banke, benzinske pumpe, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mesta telekomunikacionih kompanija, turističko-ugostiteljske i objekte uslužnih delatnosti.

    Tokom "tajnih" kupovina, beleženo je pet osnovnih elemenata kvalitetne usluge – pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda, kao i reči zahvalnosti na poseti, prema akronimu engleske reči GUEST (gost) za Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank.

    Vodeću poziciju je zauzela Slovenija s rezultatom od 79 odsto, pri čemu je zabeležila rast od četiri odsto u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Drugo mesto je zauzela Srbija s rezultatom od 76 odsto i povećanjem od tri odsto.

    Treće mesto pripada Hrvatskoj (71 odsto), a Makedonija, uz porast od četiri odsto, zauzima četvrto mesto. BiH je zauzela pretposlednje mesto sa rezultatom 66 odsto, dok je Crna Gora poslednja sa rezultatom 58 odsto ispunjenja, što je 10 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu.

    Kao i prethodnih godina, najlošije rangirana kategorija u svim zemljama je nuđenje dodatnih proizvoda s rezultatom od 37 odsto, navedeno je u tekstu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE