Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ni Merkelovoj ni Papi: Nobelova nagrada za mir otišla u Tunis

    Nobelova nagrada za mir dodeljena je Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine, saopšteno je u Oslu a prenose agencije.

    Posle revolucije koja je pokrenula "arapsko proleće", poznate i kao "jasmin revolucija", nastupila je demokratska tranzicija na temeljima dogovora četiri organizacije civilnog društva – Lige za ljudska prava, Reda advokata, Udruženja zaposlenih i Ujedinjenih sindikata. "Kvartet" je dobio Nobelovu nagradu za "odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu nakon jasmin revolucije 2011. godine".
     
    Kako je u objavi dobitnika istaknula Kaci Kulman Five, čelnica odbora, kvartet je bio ključan u omogućavanju da Tunis u roku od nekoliko godina uspostavi ustavnu vladu koja garantuje temeljna prava za čitavo stanovništvo bez obzira na rod, politička ili verska uverenja.

    Nobelova nagrada, koja vredi osam miliona švedskih kruna (972 hiljade dolara) biće uručena u Oslu 10. decembra. 

    Kao favoriti proteklih dana pominjali su se i Angela Merkel i Papa Franjo. Prošle godine, nagradu su podelili pakistanska devojčica i aktivistkinja Malala Jusafzaj i indijski borac za prava deteta Kajlaš Satijarti. 

    Foto: Beta AP/Twitter Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE