Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jačanje trgovinskih veza

    Finska je uvek spremna i voljna da podeli svoja iskustva i najbolju praksu sa svojim partnerima, a to je upravo ono što se dešava i u Srbiji kada je u pitanju njen put ka Evropskoj uniji. Upravo takav odnos biće prioritet kada je u pitanju odnos dve zemlje, rekao je za BIZLife Pertti Ikonen, novi ambasador Finske u Srbiji.

    „Imali smo dosta razvojnih projekata sa Srbijom, ali danas moramo da ojačamo našu vezu u oblasti investicija i trgovine”, naglašava Ikonen.

    • Zdravstvo, obrazovni sistem, promovisanje jednakosti i ljudskih prava, infrastruktura, očuvanje prirode i briga o okolini samo su neke od oblasti u kojima je Finska Srbiji uzor. Koji su to primeri u kojima Finska može da se ugleda
    na Srbiju?

    – Vidim veliki potencijal za Srbiju kao lokaciju za bilo koje vrste proizvodnih industrija globalnih preduzeća. Srbija može da bude veoma konkurentna alternativa na primer azijskim zemljama. Srbija ima ogroman potencijal da bude veliki proizvođač u prehrambenoj industriji zbog svog prostranog i plodnog poljoprivrednog zemljišta koje je još uvek moguće koristiti za organsku poljoprivredu.

    Verujem da će poboljšanje poslovnog okruženja postepeno da pokrene razvoj u različitim sektorima visoke tehnologije. Srbi mogu da budu veoma konkurentni u savremenoj ekonomiji ukoliko imaju šansu da ’zavrnu rukave’.

    • Finski preduzetnici, tokom posete Srbiji polovinom ove godine, pokazali su interesovanje za korišćenje biomase za grejanje i proizvodnju električne energije. Takođe, bili su voljni da pomognu Srbiji da obezbedi efikasniji sistem upravljanja šumama, zajedno sa preduzećem Srbijašume. Koji projekti su se realizovali?

    – Poseta finskih kompanija Srbiji u proleće ove godine bila je zaista odlična. Ostvarili su veoma dobre kontakte sa srpskim kolegama i nastavili su komunikaciju. U ovom trenutku mogu da kažem da je ova poseta dovela i do nekih novih događaja, kao i da se planiraju nove posete.

    • Koliko je realno da Beograd kao i Helsinki sprovede infrastrukturna rešenja i postane ’eko-grad’? Koje sve korake treba preduzeti?

    – Ne vidim nijedan razlog zašto Beograd ne bi mogao da postane eko-grad. Ono što je potrebno je politička odluka i posvećenost. Spremni smo da svoj know-how stavimo na raspolaganje i tako pomognemo gradu. Gradonačelnik Siniša Mali i njegov tim već su posetili Helsinki u junu kako bi se upoznali sa načinom na koji finska prestonica realizuje svoje planove i strategije.

    • Ambasada Finske sponzorisala je takmičenje srpskih start-up kompanija, od kojih se jedna kvalifikovala za učestvovanje na najvećem start-up događaju na svetu, Slush 2015, koji se održava u Helsinkiju u novembru. Da li srpske start-up kompanije mogu da pariraju svetskim po inovativnosti i da li se kroz njih može poboljšati saradnja  zemalja?

    – Inovacije su pokretačka snaga privrede bilo koje zemlje. U Srbiji je neophodno postaviti zdrav eko-sistem inovacija kako bi se omogućilo nastajanje kompanija koje će moći da uđu na globalno tržište. Finska je poznata po inovacijama i konceptu čiste tehnologije, tako da ćemo vrlo rado pomoći Srbiji u ovoj oblasti. 

    Više o inovativnom događaju koji se održava u Finskoj možete pogledati na linku www.slush.org

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE