Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF potvrdio: Rast BDP Srbije 0,5 odsto

    Bruto domaći proizvod Srbije će ove godine ostvariti rast od 0,5 odsto, a u narednoj godini rast od 1,5 odsto, prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

    U novom izveštaju "Perspektive svetske ekonomije", MMF prognozira i da će inflacija u Srbiji ove godine iznositi 1,6 odsto, a 2016. godini 3,4 odsto, da će deficit tekućeg računa biti 4,0 odsto BDP u 2015, a dogodine će pasti na 3,8 odsto, dok će stopa nezaposlenosti ove godine biti 20,6 odsto, a naredne godine 21,8 odsto.

    MMF je ove godine, u maju, već revidirao svoju prošlogodišnju prognozu privrednog rasta Srbije sa minus 0,5 procenata na 0,0 odsto, a sada je ponovo povećao procenu rasta srpskog BDP na 0,5 procenata.

    Srbija je svrstana u grupu evropskih zemalja u razvoju, koje će, prema projekcijama MMF, ostvariti skroman rast od 3,0 odsto u 2015/2016. godini.

    Ovaj region je, kako tvrdi međunarodni kreditor, imao koristi od nižih cena nafte i postepenog oporavka u evrozoni, ali je takođe pogođen usporavanjem privrede Rusije i efektima rasta korporativnog duga po osnovu investicija.

    Kada je reč o zemljama našeg regiona, MMF predviđa da će BDP Hrvatske porasti za 0,8 odsto u 2015. godini i za 1,0 odsto u 2016. godini, dok za Bosnu i Hercegovinu prognozira rast privrede od 2,0 odsto u ovoj, i od 3,0 odsto u 2016. godini.

    Albanija 2,7 će ove godine imati rast BDP u ovoj i 3,4 odsto u 2016. godini, Mađarska 3,0 odsto i 2,5 odsto, Makedonija 3,2 odsto i ove i sledeće godine, Crne Gora 3,2 odsto u tekućoj, odnosno 4,9 odsto u idućoj godini, i Rumunija 3,4 odsto, odnosno 3,9 odsto za navedene godine.

    Globalni rast usporava

    Sa druge strane, MMF je smanjio projekciju globalnog privrednog rasta, navodeći da je ugrožen smanjenjem cena sirovina i nervozom na finansijskim tržištima.

    MMF je saopštio da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto ove godine, dok je u julu ta procena bila 3,3 odsto. Rast od 3,1 odsto bio bi najsporiji od recesione 2009. godine.

    U izveštaju MMF objavljenom uoči godišnjeg skupa te institucije i Svetske banke ove nedelje u Limi, navodi se da će SAD imati rast od 2,6 odsto, dok je u julu predviđeno 2,5 odsto. Zemlje u razvoju, koje su više pogođene padom cena sirovina, imaće rast od četiri odsto.

    Procena MMF za evrozonu i Kinu je ostala ista – zemlje koje koriste evro će ostvariti ukupni rast od 1,5 odsto, dok će druga najveća svetska privreda porasti za 6,8 odsto.

    Padom cena sirovina najviše su pogođeni Brazil, za koji se predviđa smanjenje privrede za tri odsto, i Rusiju, za koju se predviđa pad od 3,8 odsto, kome su pored smanjenja cena nafte doprinele i ekonomske sankcije Zapada.

    Usporavanje rasta u Kini smanjilo je potražanju za sirovinama iz zemalja u razvoju, što je oborilo i cene nafte, bakra i drugih materijala. "Ono što se dešava u Kini ima uticaj na celu svetsku privredu, navodi se u izveštaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE