Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    3 trika koje vrhunski teniseri koriste za koncentraciju

    Evo koje mentalne vežbe koriste najbolji teniseri, uključujući i Novaka Đokovića, da bi bili fokusirani i usredsređeni na terenu. Ono što je dobro je što fokus može da se nauči odnosno "trenira" – a najvažnije je što  potiče upravo od nas samih. I može da se poboljša iz dana u dan. 

    Igra: Čarobnjakova odluka
    Pete Sampras je novinaru sajta Business Insider pokazao igru kartama, gde jedna osoba beleži vreme, okreće karte i broji greške. Druga osoba donosi odluku. Odluka je jednostavna: Da li će sledeća karta imati veće ili manje brojeve nego prethodna?

    Ova igra može da se igra brzo, da se što pre prođe špil karata, a osoba koja pogađa može biti suviše isfrustrirana kada zaređa nekoliko grešaka. Tako na primer kada dođe na red “kralj”, neko kaže “više”, a šta može biti veće od kralja? Tada shvatate da pravite mentalne greške bez razloga, odnosno bez razmišljanja. U tome se sastoji mentalna snaga – da i nakon nekoliko grešaka ostanete fokusirani na sledeći zadatak, odnosno u tenisu – poen.

    Meditacija
    Da bi bio fokusiran na pobedu i izbegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vreme – meditira. To nije meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija, objašnjava Novak Đoković za NYTimes i dodaje “Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način.

    Fokus u buci
    Profesionalni teniski trener Robert Landsorp ima sjajnu tehniku kako da neometano pogađate “pravo u centar”. On se pita zašto neko može da nas ometa dok govorimo kada možemo da hodamo i žvaćemo žvaku u isto vreme. Zatim to podiže na viši nivo – treba da govorite u isto vreme kada i drugi. Za to vreme on će vam dobaciti po neku ružnu reč pokušavajući da vas ometa, dok vi govorite.

    Jasno je da smo puni negativne energije nakon ove kombinacije glasova, buke i prekidanja. U praksi tenisera to izgleda ovako – koliko možete loptica da udarite bez greške, a da ne dopustite da vas bilo šta omete – loši komentari, povici, misli… Ovo je dobar način da budete koncentrisani i kod veoma stresnih situacija.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE