Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odjavi grejanje, ako se usudiš

    Gnevni zbog odbijanja toplana da pojeftine grejanje, potrošači masovno traže da se odjave, ali da bi to ostvarili moraju da plate najmanje 4.000 dinara i podnesu hrpu papira.

    Kako veliki broj elektrana i lokalnih samouprava odbija da smanji cenu usluge usled pojeftinjenja gasa, povećao se i broj potrošača koji razmišljaju da se odjave sa centralnog grejanja, pišu Novosti.

    Da bi sprečili ovu tendenciju, toplane po Srbiji se na različite načine dovijaju. Neki traže da se i dalje plaća deo računa, dok drugi traže pristanak komšija uz apel na moguće štete po ostale korisnike koji ostanu na "mreži".

    Da bi korisnici u toplana širom zemlje dobili mogućnost da se više ne greju na daljinski sistem, treba im hrpa papira i do 15.000 dinara.

    Oni koji neće više da budu kupci usluga Beogradskih elektrana moraju da prilože dokaz o vlasništvu stana, fotokopiju lične karte, ali i poslednji račun Infostana, koji naravno mora biti izmiren. Najjednostavnije isključenje košta 8.500 dinara.

    Na ove papire potrebna je i saglasnost kućnog saveta, koja ipak nije samo formalna. U njoj stoji da komšije pristaju da snose posledice zbog isključenja drugih stanara. Upravo ova stavka onemogućava brojnim korisnicima da traže isključenje.

    Talas isključenja najveći je u Nišu, gde se oko 1.000 korisnika prijavilo da želi da se odjavi, zbog vrtoglavih cena poslednjih meseci, ali i odbijanja toplane da ih sada pojeftini. Oni koji žele privremeno da obustave grejanje, moraće da plaćaju jednu trećinu fiksnog dela računa.

    Gradska uprava je vratila predlog toplane za nove cene na doradu, objašnjava Jovan Jovanović iz Udruženja potrošača Niša "Forum". Računica je pokazivala da će morati da spuste cene.

    >>>>Još se rade kalkulacije grejanja preko toplana

    Još jedan način da potrošače odvrate od mogućnosti da se "skinu" sa sistema jeste i vrtoglava cifra potrebna da bi se ponovo priključili. U nekim gradovima je potrebno da se plati od 1.000 do 2.000 po radijatoru, dok drugi, još gore, traže da se plati instalisana snaga za sve mesece u kojima su građani bili isključeni sa grejanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE