Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbeglice, Kina i Fed usporavaju svet

    Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da će globalni rast verovatno biti slabiji ove godine pošto je svetska privreda suočena s nizom problema, poput izbegličke krize u Evropi, usporavanja Kine i verovatnim podizanjem referentne kamatne stope u Sjedinjenim Državama.

    Lagarde je ocenila da će razvijene privrede poput SAD, Evrope i Japana imati umereni rast, ali da će u zemljama u razvoju verovatno petu uzastopnu godinu doći do usporenja.

    Šefica MMF je rekla da potencijalni rast usporavaju niska produktivnost, starenje stanovništva i zaostali problemi finansijske krize iz 2008, kao što su veliki dugovi.

    Ona je rekla da su od ključnog značaja adekvatno rukovođenje prelaskom Kine na rast zasnovan na domaćoj potrošnji i predstojeće podizanje referentne kamatne stope u SAD.

    U govoru uoči godišnjeg sastanka MMF i Svetske banke, Lagarde je rekla da je "globalni rast razočaravajući i neujednačen", pošto mnoge zemlje u razvoju gube prihode zbog pada cena sirovina kao što su nafta i bakar.

    Lagarde je ocenila da je Indija "svetla tačka svetske privrede", dok Rusija i Brazil imaju ozbiljne privredne teškoće, a rast je naglo opao u mnogim latinoameričkim zemljama.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE