Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Frank Serpico najavio srpski `Priručnik za uzbunjivače `

    Novinarski portal "Pištaljka" predstavio je danas "Priručnik za uzbunjivače", koji sadrži smernice za osobe koje žele da prijave nelegalno ili neetičko postupanje poslodavaca i javnih organa.

    "Moramo da imamo slobodne medije koji će istraživati korupciju i duge zloupotrebe, i institucije koje će na vreme reagovati na prijave uzbunjivača", istakao je glavni i odgovorni urednik "Pištaljke" Vladimir Radomirović na promociji priručnika u Beogradu.

    Podršku uzbunjivačima u Srbiji uputio je poznati američki policajac Frank Serpico, koji je razotkrio korupciju u policiji Njujorka krajem 1960-ih (u filmu „Serpiko“ tumačio ga je Al Pacino), rekavši da je rasvetljavanje korupcije hrabar čin.

    "Kada jedna ptica peva sama, stvara samo nekoliko nota, ali kada više njih peva zajedno, stvaraju simfoniju", poručio je Serpico svima koji razotkrivaju nepravilnosti, a naročito svojim kolegama policajcima. Intervju sa čuvenim policajcem možete pročitati na sajtu Pištaljke.

    Advokatkinja "Pištaljke" Jelena Stojanović kazala je da u okviru te organizacije postoji pravno savetovalište za uzbunjivače, jedino na Balkanu i jedno od samo tri u Evropi. Savetovalište je obradilo 463 slučaja, a najviše prijava koje je primilo odnosi se na korupciju u javnom sektoru.

    Učesnici promocije naglasili su i značaj zaštite od odmazde koju predviđa nedavno doneti Zakon o zaštiti uzbunjivača, poput izricanja privremene mere od strane suda. Na taj način sud može da otpuštenog uzbunjivača vrati na posao i na druge načine spreči odmazdu.

    Marijana Trifunović-Stefanović iz USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast rekla je da je do sada oko 1.000 sudija obučeno za primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača.

    Sudija Marijana Šarac, koja je bila članica radne grupe za izradu tog zakona, ocenila je da najveća motivacija za ljude koji žele da prijave korupciju predstavljaju dobra zaštita i uspešno okončanje postupaka u slučajevima koje su prijavili.

    Uzbunjivači Miloš Krstić, Branko Gardašević i Zorica Dragutinović govorili su o svojim iskustvima sa odmazdom od strane ljudi čije su zloupotrebe prijavili i sudskim postupcima kroz koje prolaze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE