Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarci najbogatiji i najzaduženiji

    Građani Švajcarske i dalje su najbogatiji na planeti, kada je reč o finansijskoj imovini po stanovniku, ali su, paradoksalno, ujedno i najzaduženiji, s prosečnih 80.000 evra po stanovniku, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kompanije Allianz.

    Finansijska aktiva po stanovniku, u Švajcarskoj, u 2014. godini, vredela je 157.450 evra, prema 146.540 u 2013, a vodeće mesto u svetu, po tom parametru, ova zemlja zauzima počev od 2000. godine, preneo je švajcarski list 24 sata.

    Švajcarska se na prvoj poziciji u svetu nalazi i prema visini zaduženosti stanovništva, iako je ona poslednjih godina tek blago porasla. Stopa zaduženosti građana u odnosu na bruto domaći proizvod ostala je visoka, 122 odsto u 2014. godini. Poređenja radi, nivo duga stanovništva u Nemačkoj iznosi 55 odsto BDP, u Austriji 51 odsto.

    Na globalnom planu, finansijska aktiva u prošloj godini skočila je 8,1 odsto, na rekordni nivo od 100.600 milijardi evra, pokazala je ova studija (Global Wealth Report) koja analizira bogatstvo i zaduženost domaćinstava u više od 50 zemalja sveta.

    U Aziji, ne računajući Japan, ukupna finansijska imovina prošle godine povećana je 18,2 odsto, a udeo tog regiona počev od 2000. godine u globalnom bogatstvu povećan je više od tri puta.

    Za glavnog ekonomistu Allianza Mihaela Hajzea, usporavanje kineske privrede nije zabrinjavajuće. "Kina je danas mnogo razvijenija nego pre pet ili 10 godina i nastavlja da šalje snažne impulse rasta prema finansijskim tržištima", istakao je Hajze.

    Ostali regioni u razvoju, Latinska Amerika i Istočna Evropa, u prošloj godini zabeležili su mnogo skromniji rast finansijske aktive, 4,2 odsto i 8,6 odsto, respektivno.

    U evrozoni situacija se pokazala zanimljivom, navodi list. Prvi put u tom regionu, u prošloj godini, zabeležen je brži rast finansijske imovine, od 6,2 odsto, nego u Severnoj Americi gde je stopa bila 5,3 odsto.

    Studija dalje otkriva da su u pogledu raspodele bogatstva, najveće nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE