Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Padu evrozone doprineće i VW?

    Privredni rast u članicama evrozone pokazao je naznake usporavanja u istraživanju sprovedenom pre izbijanja skandala s Volkswagenom, koji bi mogao negativno da utiče na čitavu nemačku privredu.

    Indeks nabavke u privredi (PMI) kompanije Markit, koji meri poslovne aktivnosti, pao je u septembru na 53,9 poena s avgustovskih 54,3. Iako sve iznad 50 poena znači privredni rast, njegovo smanjenje ukazuje na usporenje rasta.

    Markit je saopštio da njegovo istraživanje pokazuje rast od 0,4 odsto u trećem tromesečju, isto kao u prethodnom kvartalu.

    "Ostaje briga oko neuspeha dovoljnog ubrzanja rasta da napravi ili veću inflaciju ili bolje stvaranje novih radnih mesta", rekao je glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

    Projektovani tromesečni rast je, prema Williamsonu, ispod onoga što se smatra dugoročnim potencijalom evrozone koja bi tako imala povećanja privrede na godišnjem nivou od oko 1,6 odsto.

    Nemačka je, prema Markitovom istraživanju, imala najbolji tromesečni rast ove godine iako se on nešto smanjio u septembru. Deo ekonomista zabrinut je zbog mogućeg uticaja skandala Volskwagena na nemački rast. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE