Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VW angažovao firmu koja je branila BP

    Teško ranjeni nemački automobilski gigant angažovao je američku advokatsku firmu Kirkland & Ellis LLP kako bi pomogao Volkswagenu da se izbori sa skandalom oko nameštanja merenja izduvnih gasova u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Vest da je VW angažovao poznatu adovkatsku firmu, saopštila je portlarolka nemačke kompanije, dok je njena "koleginica" iz Kirkland & Ellis, Olivia Clarke, odbila da prokomentariše te navode.

    Advokatska firma Kirkland & Ellis je inače poznata po tome što je branila British Petroleum 2010. godine u istrazi oko katastrofe u Meksičkom zalivu, koja je odnela 11 života i prouzrokovala najveće curenje nafte u američkim vodama.

    Istovremeno, akcije Volkswagena nastavile su da padaju treći dan za redom, pošto je nemački proizvođač automobila priznao da je nameštao merenje izduvnih gasova u SAD. Akcije su u Frankfurtu pale za četiri odsto, pošto su u prethodna dva dana zabeležile katastrofalna poniranja od 17 i 20 odsto.

    Ta kompanija je saopštila da je 11 miliona njenih dizel vozila širom sveta imalo softver koji može izbeći kontrolu emisije izduvnih gasova, što je daleko manje od 482.000 problematičnih automobila za koje su vlasti SAD ustanovile da krše zakone.

    VW je najavio i da će odvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje troškova skandala, ali je pitanje da li će to biti dovoljno, pošto bi samo kazna u SAD mogla biti skoro tri puta veća.

    Direktor VW Martin Winterkorn rekao je da mu je "beskrajno žao" i zamolio da se toj kompaniji ukaže poverenje. Pitanje je, međutim, koliko će on ostati na čelu kompanije.

    Nakon "curenja" afere u javnost i priznanja Volskwagena, nemački mediji i stručna javnost već nagoveštavaju da je vreme da Winterkorn ode sa funkcije direktora nemačkog giganta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE