Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italija možda referendumom odluči o bušenju mora

    Protiv podmorskog istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u italijanskim teritorijalnim vodama ustalo je osam od ukupno 20 italijanskih regija.

    Radi se o regijama koje su smeštene na obalama mora i ostvaruju veliku direktnu i indirektnu korist od svih ekonomskih aktivnosti vezanih uz more.

    S jadranske strane to su Marche, Abruzzo, Molise i Apulija, dok se sa druge strane "čizme" protiv eksploatacije nafte i gasa iz mora javljaju Basilicata, Kalabrija, Sicilija i Sardinija.

    Navedene regije incirale su referendum za opoziv članka 38 dekreta "Deblokiranje Italije" kojim je potraga za naftom i gasom u italijanskim teritorijalnim vodama proglašena od strateškog značaja.

    Za referendum je dovoljno da ga zatraži samo pet regija, pa je stoga realno očekivati i njegovo sprovođenje već naredne godine.

    Protiv spomenutog referenduma nedavno se izjasnio bivši italijanski premijer Romano Prodi, navodeći kako će istraživanje i eksploatacija nafte i gasa na moru dovesti do jeftinije energije za Italijane, otvoriti nova radna mesta i dovesti investicije.

    S druge strane stoje regije koje tvrde da se ne radi o strateškoj temi i kako će eksploatacija nafte i gasa lokalno doneti više štete nego koristi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE