Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 89,5 miliona evra

    Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 89,5 miliona evra (100 miliona dolara) za projekat koji će finansirati povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta, saopštila je danas ta banka.

    Kako se navodi u saopštenju, odobravanje zajma usledilo je dan nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa Jimom Kimom, predsednikom Svetske banke, u utorak, u sedištu te organizacije u Vašingtonu.

    "Otvaranje novih radnih mesta za mlade ljude je najveći prioritet Srbije i to je na sastaku istakao i srpski premijer", rekao je potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Cyril Muller.

    Muller je dodao da je Svetska banka na to reagovala projektom koji će se baviti problemima "zbog kojih brine (Vučić), i to tako što će se njime jačati promocija investicija, podsticati inovacije u privredi i pomoći mladim građanima Srbije da se povežu sa poslodavcima".

    Projekat konkurentnosti i zapošljavanja podržaće tri oblasti: stvaranje bolje investicione klime, podsticanje inovacija i preduzetništva i pružanje usluga koje će povezivati radnike i poslodavce.

    U vreme fiskalne konsolidacije projekat će se usredsrediti na pružanje boljih usluga u javnom sektoru namenjenih investitorima i onima koji traže posao, što će se postići boljim korišćenjem javnih sredstava, navodi se u saopštenju.

    "Projekat će pomoći da se pruži bolja podrška investicijama i rastu izvoza malih i srednjih preduzeća. On će podržati i inovativna preduzeća koja po pravilu zapošljavaju mlade i obrazovane ljude. Cilj je takođe da se poboljšaju usluge koje se pružaju nezaposlenima, kako bi oni brže nalazili posao", rekao je stručnjak Svetske banke za razvoj privatnog sektora Duško Vasiljević.

    Investicioni kredit biće na raspolaganju Srbiji nakon postizanja dogovorenih rezultata, a dobiće i manji iznos tehničke pomoći kojom će se finansirati stručnjaci za postizanje dogovorenih ciljeva, precizirali su u Svetskoj banci.

    Ta vrsta finansiranja, dodaje se, izabrana je kako bi se podstakao višegodišnji program reformi i kako bi se nadoknadili troškovi koje Vlada Srbije ima u vreme fiskalne konsolidacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE