Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da se oslobodite straha od engleskog?

    Na putu učenja i usavršavanja engleskog jezika postoje brojne prepreke koje je potrebno prevazići. Najveći problem za sve one koji uče engleski jezik tokom dugog perioda školovanja i kasnije, nesumnjivo je usmeno izražavanje na tom jeziku, tj veština pričanja.

    Otkud ljudima strah od pričanja na stranom jeziku, kada je upravo osnovna funkcija jezika komunikacija i izražavanje? Čega se to oni plaše?

    Strah od grešaka i nedostatak reči da se iskaže misao precizno i kompletno, najčešći su razlozi za strah od govorne upotrebe engleskog.

    U ranim fazama učenja najsnažniji strah je od nesposobnosti da se misao iskaže jednako precizno kao na maternjem jeziku. Što se engleski više usavršava, taj strah se smanjuje, međutim, nikad ne iščezava potpuno – i dalje ostaje vrlo snažan, naročito pri komunikaciji sa izvornim govornicima.

    Kako prevazići strah?

    Samo postojanje straha je dobar znak, jer se na taj način vaše telo priprema za potencijalne opasnosti ili snažne emocije, što znači da se spremate za akciju. Trebalo bi preuzeti kontrolu nad strahom i nikako ne dopustiti da vas strah savlada ili sputava. Prvi korak ka tome je da priznate njegovo postojanje, posle čega će uslediti period oslobađanja.

    Practice makes perfect – pronađite i iskorirstite svaku priliku da pričate na engleskom. Ne samo da će vas stalno vežbanje osloboditi od straha, već ćete steći i neophodnu rutinu u verbalizaciji svojih misli na stranom jeziku.

    Snimite sebe dok pričate na engleskom – dok slušate sebe dobićete potrebnu distancu da objektivno sagledate svoju veštinu, bez prevelike samokritičnosti koja je svojstvena svim govornicima stranih jezika.

    Upoznajte se sa tipičnim greškama – u svakom jeziku postoje tipične greške ili teže savladive jedinice. Kada shvatite da većina ljudi pravi te iste greške, lakše ćete ih prihvatiti i vaše jezičko samopouzdanje će biti veće.

    Naučite veštinu objašnjavanja pojmova – kada vam nedostaje reč na engleskom, to nije uvek odraz vašeg neznanja. Iz više razloga može da se desi da ne možete da se setite određene reči. U tim trenucima pribegnite objašnjavanju pojma koristeći reči koje znate – it's a thing that we use for…, the situation when…, itd.

    Pričajte sa sobom na engleskom – pokušajte da verbalizujete svoje misli dok ste sami. Koliko god čudno zvučalo, dosta će vam pomoći da se otarasite treme koju imate kada treba da govorite engleski pred drugima.

    Dobra priprema je obavljen posao – kada imate bitan događaj na engleskom, postarajte se da se dobro upoznate sa materijom i pojmovima koji se mogu javiti. To će doprineti vašoj samouverenosti i strah će svakako biti manji.

    Zaboravite maternji – u trenucima kada govorite engleski, probajte da svoj maternji jezik stavite po strani. Sukob dva jezika je neminovan, ali se itekako može kontrolisati. Dakle, probajte da dok govorite na engleskom ne prevodite sa srpskog, jer su u tom slučaju blokade česte i strah od nekompetentnosti veći.

    Pre nego što se upustite u konverzaciju na engleskom, udahnite duboko, stavite strah pod kontrolu, slušajte sagovornika pažljivo i ne razmišljajte o greškama već o onome što želite da kažete.

    I zapamtite, niko ne govori engleski bolje od vas.
    Good luck!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE