Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sberbanka beži sa premalog slovenačkog tržišta

    Ruska Sberbanka, koja je 2012. kupila lokalne poslovnice austrijske Volksbanke u Sloveniji, odlučila je da se, nakon tri godine, povuče s malog finansijskog tržišta na kom trenutno ima udeo od oko pet odsto u bankarskom sektoru.

    Da su od vlasnika dobili obaveštenje o planovima za zatvaranje potvrdio je predsednik Sberbanke u Sloveniji Ogris Martič, rekavši da su iznenađeni, ali da uprkos tome posluju normalno i da postupci moguće prodaje novom vlasniku neće uticati na kvalitet usluga i ugovorne odnose sa strankama.

    Ljubljanski list "Dnevnik navodi da se vodstvo u centrali ruske banke odlučilo na povlačenje iz Slovenije jer je reč o relativno malom tržištu na kom su, nakon dve godine intenzivne poslovne aktivnosti, doživeli usporavanje rasta, dok mediji navode da je Sberbank lane zabeležio porast loših kredita.

    Sberbank Slovenija je u prvih 6 meseci ove godine imala bilans od 1,94 milijarde evra, po čemu je osma banka u zemlji u kojoj ima 12 poslovnica. Prošle godine je imala dobit od 6,9 miliona evra.

    Za preuzimanje portfelja Sberbank u Sloveniji navodno se zanima američki investicioni fond Apollo, navode mediji. Za kupovinu Sberbanka u Sloveniji se zanima i ruska banka Expobank koja bi uz to kupila i slovenačku Gorenjsku banku.

    Ljubljanski Dnevnik, koji se poziva na jednu izjavu generalnog direktora Sberbank Sergeja Gorkova od pre nekoliko meseci, navodi da bi se nakon Slovenije ta banka iz sličnih razloga, ali i zbog promene u strategiji poslovanja, mogla povući i iz Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE