Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će Merkel ispuniti datu `nemačku reč`?

    "Nikoga ništa neću da molim. Reći ću da je Srbija zaslužila, posle pregovora u Briselu, da dobije otvaranje poglavlja i to i očekujem do kraja godine", kazao je protekle nedelje premijer Aleksandar Vučić, dodajući „da računa i veruje u datu "nemačku reč" da će se to i dogoditi.“

    Na današnjem sastanku održanom u Berlinu Angela Merkel izjavila je da je uverena da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati "važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama", delimično odgovarajući na izjavu srpskog premijera od pre nekoliko dana. Premijer Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.

    "To su hrabre odluke koje su donete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda", istakla je ona na konferenciji za štampu povodom današnjeg sastanka sa premijerom Srbije.

    Na sastanku je bilo govora o izbegličkoj krizi u Evropi i Merkel je istakla da "Srbiju, iako nije članica EU, posebno pogadja ovaj problem."

    "Za nas to nije problem Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cele Evrope. Mi smo spremni da saradjujemo sa svim zemljama EU i da svoj deo odgovornosti ponesemo po tom pitanju", kazao je Vučić izrazivši uverenje da će Srbija biti zemlja pružiti ozbiljnu pomoć EU.

    Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkelova je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, bezbedna država i da njeni gradjani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

    Foto: Twitter, @avucic

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE