Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde: Globalni rast ispod očekivanja

    Svetski ekonomski rast biće verovatno slabiji od očekivanog, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, navodeći kao razlog slabiji oporavak razvijenih zemalja i pojačano usporavanje u grupi ekonomija u nastajanju.

    "Ukupno gledano, očekujemo da će svetski rast ostati umeren i verovatno slabiji nego što smo predvideli u julu", kazala je Lagarde u pripremljenom govoru na početku dvodnevne posete glavnom gradu Indonezije.

    MMF je u julu prognozirao da će svetska ekonomija ove godine porasti 3,3 posto i time neznatno usporiti u odnosu na 2014. kada je uvećano 3,4 posto.

    Čelnica MMF upozorila je privrede u nastajanju, poput Indonezije, da dobro paze kako bi na vreme uočili eventualne naznake prelivanja uticaja slabijeg kineskog rasta i strožijih uslova finansiranja na globalnom nivou, kao i izgleda za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD.

    Kineski rast usporava, ali ne oštro ni neočekivano, u sklopu prilagođavanja novom ekonomskom modelu, konstatuje Lagarde.

    "Prelaz na model koji će biti više baziran na tržištu i smanjivanje rizika nagomilanih proteklih godina složen je proces i mogao bi biti propraćen određenim problemima." Ipak, kineske vlasti raspolažu finansijskim amortizerima potrebnim za upravljanje tim prelazom", napominje Lagarde.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE