Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za 100 posto Telekoma 1,5 milijardi evra?

    Telekom Slovenije predao je nedavno neobavezujuću ponudu za Telekom Srbije i ušao u drugi privatizacioni krug, a prema nekim analizama, iznenađujuće je koliko bi preuzimanje srpskog nacionalnog operatera trebalo da iznosi.

    Zanimljivo je videti valuacije prema kojima bi se realizovala ova transakcija. Uzimajući u obzir neto dug Telekoma Srbije, Telekom Slovenije bi trebalo da plati oko milijardu i po evra za stoprocentni udeo.

    U tom slučaju govorimo o transakcijskoj multipli od 4,6x EV/EBITDA, dok bi kontrolni udeo u kompaniji (50%) koštao oko 743 miliona evra, prenosi portal SEEbiz.

    Analitičari iCapitala smatraju da Telekom Slovenije ima dovoljno kapitala za preuzimanje Telekoma Srbija, jer bi nakon konsolidacije odnos neto duga i EBITDA bio negde između 2,7x i 4,0x.

    Vredi spomenuti da je prihod Telekoma Srbije prošle godine porastao 2,4 odsto, na 1,017 milijardi evra.

    Na konsolidovanom nivou, novoformirana grupacija imala bi prodaju vrednu 1,7 milijardi evra, dok bi konsolidovana neto dobit mogla dostići 150 miliona evra (sinergijske uštede i uštede po osnovi restrukturiranja nisu uključeni u tu računicu).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE