Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BDP Srbije porastao u drugom kvartalu

    Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2015. iznosio je jedan odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, pokazuje zvanična statistika.

    Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, posmatrano po delatnostima, od aprila do juna 2015. u poređenju sa isti periodom lani značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 12,6 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 7,8 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 2,1 odsto.

    Značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite 2,9 odsto.

    U drugom kvartalu realni rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovne fondove 8,6 odsto, izvoza robe i usluga 8,7 odsto i uvoz robe i usluga tri odsto. Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava od 1,4 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima 2,3 odsto i kod izdataka za finalnu potrošnju države 2,9 odsto.

    Desezonirani podaci pokazuje rast BDP Srbije u drugom kvartalu 2015. godine od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju RZS.

    Rast prometa u trgovini na malo

    Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u julu 2015. godine veći je nego u junu u tekućim cenama za 5,5 odsto, a u stalnim cenama je veći za sedam odsto, saopštio je zavod za statistiku.

    U odnosu na jul 2014. godine, promet je veći u tekućim cenama veći za tri odsto, a u stalnim cenama, kad se izuzme inflacija, veći je za 3,4 odsto.

    Od janura do kraja jula prodaja u radnjama je u tekućim cenama veća za 1,2 odsto, a u stalnim cenama za 1,9 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE